Στο κράτος οι εκτάσεις της ΔΕΗ – Από το Ταμείο Ανάκαμψης η αποκατάσταση λέει το Υπουργείο Ανάπτυξης

5 Min Read

Tην ανακοίνωση ότι τα εδάφη της ΔΕΗ έρχονται στο δημόσιο με ένα ευρώ, ώστε να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκαν σε μια συμφωνία με αμοιβαίο όφελος τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για το Δημόσιο.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά στους χρόνους υλοποίησης του προγράμματος τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και πως το πρόγραμμα θα τρέξει εμπροσθοβαρώς, όπως και το ΕΣΠΑ μόλις ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία.

«Τα εδάφη έρχονται στο Δημόσιο για να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση από το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «στην πλειοψηφία τους θα πάνε για χρήσεις αναψυχής», ενώ στις χρήσεις αυτές θα διοχετευθούν 300 εκ. ευρώ.

«Γίνεται εκτίμηση των εδαφών που θα μεταφέρει η ΔΕΗ και εφόσον η εκτίμηση είναι ισοδύναμη με την αποκατάσταση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τα εδάφη χωρίς να λάβει κανένα αντίτιμο και στη συνέχεια θα έρθει το RRF με χρήματα να αποκαταστήσει τα εδάφη διαμέσου των εργολαβιών της ΔΕΗ. Δηλαδή, η ΔΕΗ, η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη διά της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδη σημείωσε: «Δεν μπορεί να παραδώσει η ΔΕΗ τα εδάφη εάν δεν υπάρξει αποκατάσταση. Αυτό έλεγε η αρχική συμφωνία. Άρα θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα, γιατί με αυτήν τη συμφωνία τα πήρε» και πρόσθεσε πως «για τη ΔΕΗ, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και ταυτόχρονα και για το Δημόσιο είναι λαχείο, για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win – win συμφωνία».

«Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και μεταφοράς σε μια νέα οικονομία, πια, αποτελεί εθνικό και προσωπικό στοίχημα» ανέφερε με έμφαση ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση. «Έτσι, αντί να δαπανήσει, γλιτώνει το κόστος και το Δημόσιο αναλαμβάνει αποκατάσταση. Όποιες γαίες θα πάρει, θα τις υπενοικιάζει το Δημόσιο» σημείωσε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι σε αυτή τη φάση τρέχουν οι διαδικασίες εκτιμήσεων.

Σε σχέση με τους χρόνους υλοποίησης του προγράμματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «καμιά καθυστέρηση δεν υπάρχει. Ο Κανονισμός Περιφερειακών ενισχύσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Και μια και θα είχαν επιδότηση τότε οι επενδυτές, θα περίμεναν ούτως ή άλλως».

«Το πρόγραμμα δεν έχει καθυστέρηση, όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία θα ξεκινήσουμε αμέσως και εμπροσθοβαρώς. Θα τρέξει όπως το ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το σχέδιο νόμου κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Η Ευρώπη όλη ακολουθεί τι γίνεται εδώ. Με αυτοτέλεια θα τρέξει το πρόγραμμα και η κυβέρνηση θα οργανώσει τις δομές, ώστε ευέλικτα και γρήγορα να ολοκληρώσει το σχέδιο, ακολουθώντας πάντα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Είμαστε σε διαπραγμάτευση για την εξειδίκευση του προγράμματος, ολοκληρώνεται το σχέδιο δίκαιης μετάβασης και θα είναι ελπίζουμε από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Αλλάζουμε το μοντέλο “μονοκαλλιέργειας” και δίνουμε κίνητρα για αλλαγή μοντέλου. Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά και Μεγαλόπολη και πέριξ δήμοι θα επωφεληθούν».

Τιμές ενέργειας

Στο μεταξύ ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις τιμές ενέργειας. «Είναι εσφαλμένο ότι η απολιγνιτοποίηση φταίει για τις τιμές ενέργειας. Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν. Παράγουν ρεύμα όσο περισσότερο δύνανται να παράγουν. Αντιθέτως σήμερα, λόγω των τιμών του διοξειδίου, είναι σημαντικά ακριβότερη η ενέργεια που παράγουν από τις ΑΠΕ, άρα όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση της τιμής. Επίσης οι ΑΠΕ είναι εδώ κι άρα συμβάλλουν και στο εθνικό παραγωγικό μίγμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εστιάζοντας στο θέμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και της συμβολής ειδικά των αιολικών πάρκων στην πορεία της ενεργειακής ασφάλειας και βέβαια των τιμών.

Μοιραστείτε την είδηση