ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Κατάφωρη αδικία για τους “νέους αγρότες” της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Απαράδεκτη αντιμετώπιση της περιφέρειάς μας από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που για μια ακόμα φορά εκμεταλλεύεται την ανοχή, αδυναμία και υποχωρητικότητα του περιφερειάρχη, αλλά και των εκλεγμένων βουλευτών της, να διεκδικήσουν πόρους και να πετύχουν, αν μη τι άλλο, δικαιότερη μεταχείριση προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Δε γνωρίζουν άραγε εκεί στα “επιτελικά” υπουργεία τη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της βίαιης και άδικης απολιγνιτοποίησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας;

- Advertisement -

Δε γνωρίζουν ότι η οικονομία της περιοχής δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα;

Δε γνωρίζουν ότι είναι, μακράν, η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία;

Και εξηγούμαστε:

Μόλις ένατη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πίνακα της κατανομής, μεταξύ των δεκατριών περιφερειών της χώρας, με σκανδαλώδεις αυξήσεις σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη,  σε άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως:

  • η περιφέρεια Αττικής με αύξηση 1.000% !!!,
  • η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αύξηση 540%,
  • η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αύξηση 220% και πάει λέγοντας.

Κι όλα αυτά, παρά τις υποσχέσεις των υπουργών που επισκέφτηκαν τη περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και του κ. Μουσουρούλη (συντονιστή του ταμείου δίκαιης μετάβασης), ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αντιμετωπίζεται αναλογικά τουλάχιστον και με πρόσθετους πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΠΑΑ.

Πολύ σωστά το Γεωτεχνικό επιμελητήριο (Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας) επισημαίνει σε επιστολή του την αδικία του υφίσταται η περιφέρειά μας.

Το ενδιαφέρον από νέους αγρότες είναι ιδιαίτερα μεγάλο και απ’ ότι φαίνεται θα μείνουν οι περισσότεροι νέοι αγρότες εκτός προγράμματος, παρά την πρωτιά που έχει η περιφέρεια στην ανεργία. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το επενδυτικό πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, όπου οι μισοί και πλέον αγρότες έμειναν εκτός χρηματοδότησης, παρόλο που πληρούσαν όλα τα κριτήρια που όριζε το πρόγραμμα.

Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης είχαν αναδείξει το πρόβλημα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλίου, όσο και στον ίδιο τον υπουργό, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις και αναλογικά με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ Νέων Αγροτών την περασμένη άνοιξη, πάνω από 1.100 νέοι από τη περιφέρειά μας θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Με τα ποσά όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ούτε οι μισοί θα μπορέσουν να ενταχθούν.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξετάσει το ζήτημα και όλους τους θεσμικούς φορείς, περιφέρεια, δήμους, αγροτικές συλλογικότητες, καθώς και τους βουλευτές της Ν.Δ., να αντιδράσουν. Να μην αφήσουν για άλλη μια φορά τη περιφέρεια μας αδικημένη, τον αγροτικό κόσμο έξω από προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις και την οικονομία της περιοχής σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Για του λόγου του αληθές παραθέτουμε το πίνακα με τα ποσά σε ευρώ, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας και ίσως σκόπιμα φρόντισε να διαρρεύσει το ΥΠΑΑΤ.

Κεντρική Μακεδονία  62.550.600

Θεσσαλία                    44.460.200

Δυτική Ελλάδα            44.095.500

Πελοπόννησος             39.467.100

Στερεά Ελλάδα            37.911.000
Κρήτη                          37.238.300

Ανατολ. Μακεδονία – Θράκη  35.323.100

Ήπειρος                       33.202.800

Δυτική Μακεδονία         22.912.600

Ιόνια Νησιά                      17.755.500

Νότιο Αιγαίο                    16.564.500

Βόρειο Αιγαίο                  15.926.100

Αττική                              12.887.700

 

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αγροτικό Τμήμα

Μοιραστείτε την είδηση