Την ανάγκη προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς τονίζει Μελισσοκομικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης

3 Min Read
Την ανάγκη προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς τονίζει Μελισσοκομικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης και το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας σε ανοιχτή επιστολή προς τους αγρότες της περιοχής, με αφορμή την έναρξη των ανθοφοριών.

Την ανάγκη προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς τονίζει Μελισσοκομικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης και το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας σε ανοιχτή επιστολή προς τους αγρότες της περιοχής, με αφορμή την έναρξη των ανθοφοριών.

O  Μελισσοκομικός Σύλλογος ζητά την αρμονική συνεργασία των αγροτών και των μελισσοκόμων προς το κοινό συμφέρον και των δύο κλάδων.

- Advertisement -

Να σημειώσουμε εδώ πως οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, πετούν ανάμεσα στο ψεκαστικό νέφος και περπατούν πάνω στις επιφάνειες όπου έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.

Στην επιστολή προς τους αγρότες και τους γεωπόνους  αναφέρεται πως τα οφέλη από την επικονίαση των καλλιεργειών από τις μέλισσες έχουν ως εξής:

 1. Αύξηση της καρπόδεσης και της παραγωγής, βελτίωση του μεγέθους και του σχήματος των καρπών στα φρούτα (Μηλιές, Αχλαδιές, Ροδακινιές).
 2. Αύξηση της καρπόδεσης και της παραγωγής, βελτίωση του μεγέθους και του σχήματος των καρπών στους ξηρούς καρπούς (Αμυγδαλιές, Καρυδιές).
 3. Αύξηση σποροπαραγωγής και της περιεκτικότητας τους σε λάδι με αποτέλεσμα την αύξηση και την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων (Ελαιοκράμβη, Ηλίανθος).
 4. Αύξηση σποροπαραγωγής σε κηπευτικά και ψυχανθή (τριφύλλι, μηδική).

Από τους αγρότες-παραγωγούς ο Μελισσοκομικός Σύλλογος ζητά:

 1. Να προτιμάνε εγκεκριμένα μη μελισσοτοξικά σκευάσματα.
 2. Να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες των φαρμάκων όσον αφορά τις μέλισσες. Άλλωστε μη πιστή τήρηση τους επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους χρήστες των γεωργικών φαρμάκων.
 3. Να γίνονται οι ψεκασμοί μετά την δύση του ηλίου (ακόμη και όταν το σκεύασμα δεν είναι μελισσοτοξικό), όταν δηλαδή οι μέλισσες σταματούν να πετάνε, ώστε να υπάρχει χρόνος να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητος ο ψεκασμός την ημέρα αυτός να πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (πριν τις 8:00).
 4. Να μην γίνεται ανάμειξη πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς όταν αυτά συνδυάζονται αυξάνεται η μελισσοξικότητα τους.
 5. Να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινουμένου ψεκαστικού νέφους.
 6. Να ελέγχουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος πριν από τον ψεκασμό. Ο ψεκασμός με χαμηλές θερμοκρασίες και σε υψηλή σχετική υγρασία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπολειμματικότητας του φαρμάκου και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.
 7. Προσοχή στην χρήση διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων  που χρησιμοποιούνται πριν την έναρξη των ανθοφοριών και έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δηλητηρίασης των μελισσών κατά την έναρξη των ανθοφοριών.
 8. Να μην χρησιμοποιούνται μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα.
 9. Να ελέγχουν την δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι πριν από κάθε ψεκασμό.
 10. Να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους που βρίσκονται στην περιοχή 48 ώρες πριν τον ψεκασμό προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσης τους καθώς και τα στοιχεία τους (τηλέφωνο, διεύθυνση) ώστε να μπορούν να ειδοποιηθούν από τους αγρότες-παραγωγούς,  να συνεργάζονται με τους καλλιεργητές και να ενημερώνουν για την παρουσία τους κοντά στις καλλιέργειες.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση