Σταθερή τροφοδοσία από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ένταξη του κόστους λειτουργίας στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ζητούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ

2 Min Read

Την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη διαθεσιμότητα θερμικής ενέργειας από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θέτει ως κρίσιμα ζητήματα για την φετινή θερμική περίοδο, το Σωματείο Εργαζομένων στην Τηλεθέρμανση Κοζάνης.

«Θα λειτουργήσει φέτος η Τηλεθέρμανση ομαλά ή θα έχουμε τα ίδια, ίσως και χειρότερα, προβλήματα με πέρυσι;» διερωτώνται χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι δεσμεύονται ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάλληλη προετοιμασία και την αποτελεσματική λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Αυτό που θέτουν, ωστόσο, ως προϋπόθεση είναι να λυθούν άμεσα κρίσιμα ζητήματα και σημαντικές εκκρεμότητες που ξεπερνούν τα όρια ευθύνης και τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν στην επικείμενη τροποποίηση του εθνικού σχεδίου κλιματικής αλλαγής, να υπάρξει η πρόβλεψη πως οι Μονάδες 3, 4 & 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που δεν θα πρέπει να είναι στην κρίση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), για να μπορεί, έτσι, και η ΔΕΗ να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ, σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια.

Επίσης, ζητούν την ένταξη του κόστους λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης και Αμυνταίου στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το δυσθεώρητο κόστος ενέργειας, που προέρχεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της θερμικής ενέργειας, του πετρελαίου και της ρήτρας CO2, καθιστά ασύμφορη την λειτουργία της τηλεθέρμανσης, με συνέπεια να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα της Επιχείρησης, όπως σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι επικροτούν πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα, όπως η πρόταση- τροπολογία που κατέθεσε, πρόσφατα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Αμανατίδης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών, της κ. Καλλιόπης Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Γιώργου Αρβανιτίδη (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ), αλλά και οι ανακοινώσεις από διάφορους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Καταλήγουν, ωστόσο, ότι για να υπάρξει «το βέλτιστο αποτέλεσμα και επειδή το θέμα είναι κρίσιμο και σημαντικό για το σύνολο της κοινωνίας, η συνένωση όλων των δυνάμεων είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε».

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση