Βρείτε τα πάντα ξεφυλλίζοντας τις… ιστοσελίδες

4 Min Read

Το Διαδίκτυο είναι πια μια τεχνολογική κατάκτηση που μας αφορά όλους και φτάνει σχεδόν σε κάθε μέρος όπου υπάρχει ανθρώπινη δράση. Αν και η αρχική του στόχευση ήταν πολύ συγκεκριμένη και είχε να κάνει με την επικοινωνία του αμερικανικού στρατού, σύντομα έγινε κτήμα των πολλών, σηματοδοτώντας μια τεράστια επανάσταση για όλη την ανθρωπότητα και για κάθε δραστηριότητα, από την απλή πληροφόρηση έως και την επικοινωνία, την ψυχαγωγία και την εργασία. Η τρέχουσα πανδημία, μάλιστα, έδειξε σε πόσα προβλήματα μπορεί να δώσει λύση το Ίντερνετ υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Κάθε τομέας που ενδιαφέρει τον άνθρωπο βρήκε την έκφρασή του στο Διαδίκτυο, σε αντίστοιχες ιστοσελίδες εξειδικευμένης θεματολογίας. Το εμπόριο, για παράδειγμα, «ζει» στις ιστοσελίδες των εταιρειών, όπου μέσα από ειδικές πλατφόρμες για δημιουργία eshop, παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη σε κάποιο κατάστημά τους. Ο Τύπος, πέραν της χάρτινης μορφής του, έχει και ψηφιακή μορφή, με τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες να γνωρίζουν πολύ μεγάλη απήχηση χάρη στην άμεση αποτύπωση των γεγονότων. Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικότητας διοχετεύεται στα social media, δίνοντας διέξοδο σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

- Advertisement -

Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του Διαδικτύου και στην επιστήμη. Πέρα από τις εκλαϊκευμένες γνώσεις που προέρχονται από δωρεάν εγκυκλοπαίδειες, όπως είναι, π.χ., η γνωστή μας Wikipedia, ένας ερευνητής μπορεί να χρησιμοποιήσει βάσεις δεδομένων ή επιστημονικές μελέτες που υπάρχουν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή. Ένα μεγάλο μέρος των ιστοσελίδων αφορά επίσης τις τέχνες, παρέχοντας πλούσιο υλικό σε όποιον θέλει να κάνει μια εργασία ή ρεπορτάζ πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Συμπληρωματικά προς τις επαγγελματικές ιστοσελίδες λειτουργούν και τα ιστολόγια, όπου χρήστες του Ίντερνετ εκφράζουν τις απόψεις τους ή ασχολούνται με τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντά τους επικοινωνώντας με άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Αρκετές από αυτές είναι καλοφτιαγμένες  και δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τις αντίστοιχες επαγγελματικές σελίδες, δείχνοντας πως έχουν δημιουργηθεί με πραγματικό μεράκι από κάποιους  που διαβάσαν και ακολουθήσαν τα βήματα κατασκευής ιστοσελίδας, όπως περιγράφονται σε αμέτρητες πηγές στο διαδίκτυο.

Οι περισσότερες, πάντως, ιστοσελίδες είτε έχουν εισαχθεί σε κάποια πλατφόρμα ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης είτε συνδέονται με κάποιο από αυτά, αφού εκεί πια παίζεται το «παιχνίδι» στο Διαδίκτυο. Πλέον τα social media είναι ο χώρος εκείνος όπου χτυπάει ο παλμός των ενδιαφερόντων, των καταναλωτικών συνηθειών και των τάσεων του τρόπου ζωής των χρηστών τους, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως εκ τούτου, η σχέση των ιστοσελίδων, είτε των εμπορικών είτε των άλλων, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθίσταται όλο και πιο ισχυρή, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη προώθησης  αυτών,  με το seo για αρχάριους να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών.

Κάνοντας μια συνολική θεώρηση των ιστοσελίδων, θα λέγαμε πως αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους τρόπους ενημέρωσης, επιμόρφωσης και επικοινωνίας, που φτάνει και στο τελευταίο σπίτι χωρίς καμία χρέωση ή με ελάχιστα χρήματα. Η ποικιλομορφία και το τεράστιο εύρος των ενδιαφερόντων που καλύπτουν τις καθιστούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες, για τους καταναλωτές, για τους φοιτητές και τους μαθητές, με έναν λόγο για όλους. Κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον οι ιστορικοί θα επισημάνουν πως οι ιστοσελίδες υπήρξαν μια από τις βασικότερες πηγές διάσωσης της γλώσσας, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των συγχρόνων μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση