White Dragon: Έως το τέλος του έτους ο τεχνικός φάκελος στην Κομισιόν – Οι λεπτομέρειες

4 Min Read

Έως το τέλος του έτους, πιθανώς και εντός του Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα αποσταλεί στην Κομισιόν ο τεχνικός φάκελος για το έργο “White Dragon”, το έργο, τον συντονιστικό ρόλο του οποίου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ. Προγραμματίζεται με επίκεντρο την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου συνολικής ισχύος ηλεκτρολυτών 5 GW σταδιακά εγκατεστημένων από το 2022 έως το 2029.

Επιπλέον 500 MW φωτοβολταϊκών σχεδιάζεται να συνδεθούν απευθείας με τους ηλεκτρολύτες και η υπόλοιπη ενέργεια που θα απαιτείται, θα λαμβάνεται μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs) που θα προέρχεται κυρίως από περίσσεια φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αλλά και από υδροηλεκτρικά έργα. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, οι ηλεκτρολύτες θα παράγουν περισσότερους από 250.000 τόνους ανά έτος ανανεώσιμου υδρογόνου που αρχικά θα εγχυθούν στους αγωγούς φυσικού αερίου και στη συνέχεια στον αποκλειστικό αγωγό υδρογόνου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ.

Από τους 250.000 τόνους ανά έτος, μια ποσότητα έως 71.000 τόνων ανά έτος πράσινου υδρογόνου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου, μέσω της χρήσης του ως φορέα καθαρής ενέργειας στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια. Για το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο θα προβλέπεται βραχυπρόθεσμη αποθήκευση και διοχέτευσή του στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και στον αποκλειστικό υδρογόνου, ενώ μέσω κυψελών καυσίμου θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ως σταθερή μονάδα βάσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου για τις ΑΠΕ ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος για την κατασκευή του συστήματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Όπως κάθε έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest – IPCEI), θα χρηματοδοτηθεί με βάση το χρηματοδοτικό κενό ανά επένδυση που προκύπτει από την οικονομική ανάλυση των επί μέρους έργων.

Το ξεκίνημα

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Λευκού Δράκου έγινε στις 5 Μαΐου, όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, υπέβαλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ε.Ε., την επενδυτική πρόταση, μαζί με την Advent Technologies (σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρεία DeNora, της οποίας κύριος μέτοχος είναι η SNAM), την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΦΑ, την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil, τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» και τον TAP, ενώ υποστηρίζεται και από τον όμιλο «Μυτιληναίος».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με κοινή απόφασή τους, οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας, ενέκριναν τη συμμετοχή πέντε ελληνικών έργων, μεταξύ των οποίων και το White Dragon στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνέχεια γραπτής επικοινωνίας των δυο υπουργών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Thierry Breton. Η οριστική οικονομική ανάλυση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp). Πάντως, το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται ότι φτάνει τα 8,063 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το White Dragon αποτελεί την εξέλιξη της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη.
Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει προσδιοριστεί το 2ο τετράμηνο του 2022, με τελική ημερομηνία λήξης των επιλέξιμων IPCEI δαπανών στις 31 Δεκεμβρίου 2029 και τελική ημερομηνία λήξης του έργου στις 31 Δεκεμβρίου 2040. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου 18.000 άμεσες και 29.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε την είδηση