Ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτομία και μέλλον

1 Min Read

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση ήταν και το brain drain. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο απελπιστικό όσο το ότι χάνουμε διαρκώς ανθρώπινο κεφάλαιο. Χιλιάδες νέοι, πάνω στους οποίους έχει επενδύσει το ελληνικό σύστημα, φεύγουν για να εργαστούν σε χώρες, οι οποίες δεν επένδυσαν τίποτα σ’ αυτούς.

Η παρούσα υγειονομική κρίση ανέδειξε, επίσης, -αν και συγκαλυμμένα- μια ευκαιρία. Αυτή να κρατήσουμε τον κόσμο μας εδώ και να προσελκύσουμε επιστήμονες του εξωτερικού ανοίγοντας νέα παράθυρα ευκαιρίας.
Όλα αυτά, όμως, χρειάζονται επιμονή στην καινοτομία και σχεδιασμό του μέλλοντος με νέα εργαλεία που διαφοροποιούνται από αυτά του παρελθόντος. Το αν το μέλλον στην ενέργεια είναι το υδρογόνο και στην ανάπτυξη οι εταιρείες πληροφορικής με υψηλή εξειδίκευση, μένει να φανεί από την έρευνα, την ανάπτυξη και εν τέλει την εφαρμογή.
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ως Περιφέρεια θα πρέπει με κάθε τρόπο να πρωταγωνιστήσουμε σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, “παίζοντας τα ρέστα μας”, καθώς η κλεψύδρα έχει αδειάσει.
Μοιραστείτε την είδηση