Ας αξιολογήσουμε με υπευθυνότητα τα “καμπανάκια”

3 Min Read

Γράφω και ξαναγράφω, από το ξεκίνημα ήδη των εμβολιασμών, ότι “το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια”. Ότι δεν πρέπει να παραμελούμε τα υπόλοιπα πρακτικά μέτρα για την προστασία και του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό άλλωστε έσπευσα να γνωστοποιήσω ότι, παρά την επίσημη άρση του μέτρου,  συνέχισα να χρησιμοποιώ την μάσκα κατά τις εξόδους μου. Ίσως όταν τα γράφει αυτά ένας απλός δημοσιογράφος, είναι ήσσονος σημασίας. Όταν όμως τα λέει ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, συνιστούν ένα “καμπανάκι” που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Μιλώντας στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ,προειδοποιεί:

«Το εμβόλιο παρέχει μία προστασία, αλλά όχι κατά 100%. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει προστασία κατά 100%. Το εμβόλιο είναι εξαιρετικό για να αποφύγουμε τον θάνατο ή τις σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουμε, αλλά και αυτό δεν μας προστατεύει κατά 100%. Το εμβόλιο είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου των μέτρων που χρειάζονται για την προστασία μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις με προσέλευση κόσμου. Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδω τον ιό ή ότι δεν μπορώ να προσβληθώ από τον ιό. Όταν βρίσκομαι σε μία μαζική εκδήλωση, σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο, που μπορεί μάλιστα να μην έχει και εξαερισμό, τότε υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας».

Δείτε το στην πράξη, στον δικό μας χώρο. Μετά τις εξετάσεις, χιλιάδες νέοι πήγαν σε νησιά να ξεσκάσουν. Μεταξύ αυτόν και στην Ίο, που φημίζεται για την έντονη νυκτερινή ζωή της. Συνωστίσθηκαν στα “κλαμπ” και τα “μπαράκια”. Το αποτέλεσμα; Μεγάλη διασπορά του ιού. Με δεκάδες νέους, 18-20 ετών, να έχουν προσβληθεί. Και τώρα οδηγούνται στην καραντίνα. Υπάρχει όμως ένα κέρδος. Ο ιός δεν πέρασε στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος κ. Γκίκας, έχει ήδη εμβολιασθεί το 90% των κατοίκων.

Συνοψίζω: Ο εμβολιασμένος και αν νοσήσει, δεν πεθαίνει, δεν φθάνει καν στην διασωλήνωση. Μπορεί όμως να γίνει …αναμεταδότης της νόσου. Οπότε, τηρούμε με ευλάβεια τα άλλα μέτρα προφύλαξης. Ιδίως την μασκοφορία.

Μοιραστείτε την είδηση