Ασημακοπούλου: Η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης

5 Min Read

Το μεταναστευτικό θα είναι στην καρδιά των ευρωεκλογών εκτιμά η εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ

Με την εκπρόσωπο τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, συνεχίζονται τα podcast του «Χ» που φιλοξενούνται στις σελίδες της εφημερίδας, αλλά και στο site μας www.xronos-kozanis.gr.

- Advertisement -

H κ. Ασημακοπούλου στην τελευταία ολομέλεια πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα, μας μιλά για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και τον αντίκτυπό του στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά και για το τελευταίο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης.

Κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του επεισοδίου στο ραδιοφωνικό Studio 1 του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Ποια είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου στην Ευρώπη;

Είμαστε μια πολύ περήφανη ομάδα και κυρίως γιατί η ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Έχει σημασία αυτό, γιατί η Ελλάδα αριθμητικά έχει μια  μικρή ομάδα ευρωβουλευτών, που δεν μπορεί να διαμορφώσει την ατζέντα. Ο συσχετισμός αυτός δίνει μια μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα, αλλά κι ένα διαφορετικό κύρος στον πρωθυπουργό που με μεγαλύτερη ισχύ πλέον κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο Συμβούλιο Κορυφής, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που έχει λίγους πια εκεί. Η ουσία είναι ότι αυτό μας δίνει δύναμη για να παλεύουμε περισσότερο για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας.

Τι σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία αυτή η μεγάλη διαφορά;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης και είναι υπέρ των συναινέσεων. Αυτό φαίνεται και από το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει για την ψήφο των ομογενών. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση και ελπίζω οι διεργασίες τους να οδηγήσουν σε λιγότερο τοξικές και ισοπεδωτικές επιλογές.

Μπαίνουμε εδώ στο ευρωκοινοβούλιο σε προεκλογική χρονιά και είναι σημαντικό οι ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, να μπορούν να ομονοήσουν κάτι που την προηγούμενη περίοδο δεν ζήσαμε. Αντίθετα, ζήσαμε συκοφαντικές επιθέσεις για τα pushbacks, ερωτήσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούσαν ρητορική κατά τη χώρας και αυτό είναι λυπηρό. Έχουμε πολλά πράγματα που μπορούμε να αντιπαρατεθούμε κόσμια, αλλά στη μεγάλη εικόνα για την Ελλάδα πρέπει να ομονοούμε.

Φαινόμενα Μελόνι θα γίνουν πιο ισχυρά στον επόμενο τόνο. Πόσο σας ανησυχεί αυτό και σε σχέση με τα δικά μας αποτελέσματα;

Δεν είναι ευχάριστο, αλλά ούτε και καινούργιο φαινόμενο. Στη χώρα μας πρέπει να δούμε λίγο τι είναι αυτά τα κόμματα. Από τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι πασιφανές ότι ο κ. Κασιδιάρης, αν δεν κινεί τα νήματα, σίγουρα επηρεάζει πολύ. Νομίζω ότι εφόσον στη Βουλή δεν γίνει πια ριάλιτι σόου, μένει ο ελληνικός λαός να δει τι ψήφισε και να αποτιμήσει την ψήφο του.

Γενικότερα στην Ευρώπη πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι κάποια θέματα που καπηλεύεται η ακροδεξιά, η δεξιά τα τακτοποιεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να είναι ικανοποιημένοι και να μην μπορούν να τα καπηλευτούν οι ακροδεξιοί. Η επίλυση του μεταναστευτικού θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά διακυβεύματα. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σε αυτή τη θητεία και να ξεπεράσουμε αυτόν τον πολύ βαθύ διχασμό που οδήγησε στο να πέσει για παράδειγμα η κυβέρνηση του Ρούτε που θεωρείται ο μαέστρος της συναίνεσης. Το μεταναστευτικό θα είναι στην καρδιά των ευρωεκλογών, όπως και θέματα όπως η ακρίβεια, η ανεργία πόσο μάλλον τώρα που είμαστε μετά από διαδοχικές κρίσεις.

Η ακροδεξιά θα είναι ένα μεγάλος αντίπαλος. Τώρα το πως θα αντιπαρατεθούμε θα είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα. Αν προβάλουμε τη δεξιά ατζέντα και δείξουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για θέματα που έχουν να κάνουμε με το επίπεδο διαβίωσης, μπορούμε να δούμε άνοδο της κεντροδεξιάς.

Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις σε σχέση με το τελευταίο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης;

Να διευκρινίσω ότι είναι ένα από τα νομοσχέδια της πράσινης συμφωνίας, μιας κορυφαίας προσπάθειας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η δική μου πολιτική οικογένεια είναι αναφανδόν υπέρ και έχει στηρίξει τα 31 από τα 32 νομοσχέδια. Αλλά αυτό είναι ακραίο. Είναι δεδομένο πως ότι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο που να μην ισοπεδώνουμε ομάδες ανθρώπων, όπως αγρότες ή και επιχειρήσεις. Σε όλα τα άλλα νομοσχέδια πετύχαμε τη μεγάλη συναίνεσή, αλλά σε αυτό το νομοσχέδιο δεν τα καταφέραμε. Είναι λυπηρό ότι κάποιοι περιχαρακώθηκαν σε κάποιες ακραίες θέσεις και δεν προσπάθησαν για τη συναίνεση. Για παράδειγμα το κόμμα του Μακρόν είναι διχασμένο, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία και τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Κανείς δε λέει ότι το νομοσχέδιο είναι για πέταμα, αλλά χρειάζεται και άλλη δουλειά.

Ακούστε παρακάτω το νέο επεισόδιο

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση