Δ.Παπαδημούλης: Φαίνεται τώρα η βιασύνη του Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες και να δώσει αυτό το μπόνους σε ιδιώτες φίλους του

6 Min Read

   

 

Αποστολή στο Στρασβούργο: Σωκράτης Μουτίδης

 

Καλεσμένος στα podcasts του «Χρόνου» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον οποίο στο Radio Studio 1 του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τη διαχείριση του κορωνοϊού, τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και βέβαια την απολιγνιτοποίηση.

 

Αν κάποιος σας έλεγε να κατατάξετε την Ελλάδα στην Ευρώπη των 27 που θα την κατατάσσατε;

Δεν είναι το θέμα που την κατατάσσω εγώ, αλλά που την κατατάσσουν οι αριθμοί. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, πρώτη στην ανεργία των νέων, χώρα με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, στους ουραγούς σε ποσοστά εμβολιασμών,  24οι  στους 27 στα θέματα της ελευθερίας του τύπου. Δυστυχώς, το όραμα της σύγκλισης με το οποίο μας έβαλε στην Ευρώπη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο υποσχέθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει εξελιχθεί σε απόκλιση. Και σ’ αυτό φταίνε οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα με το πελατειακό κράτος, αλλά και μια Ευρώπη τιμωρητική προς την Ελλάδα.

 

Υπάρχουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ή είμαστε ένα είδος από μόνοι μας;

Άλλες χώρες τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης αλλού κάνουν πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ενώ στην Ισπανία τα δίνουν στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Στην Ελλάδα θα πάρουμε πολλά λεφτά από το συγκεκριμένο ταμείο και το σύνολο των δανείων θα δοθεί σε ιδιώτες, τίποτα για υποδομές και κοινωνικό κράτος. Και το χειρότερο είναι ότι θα δοθεί μέσω τραπεζών σε όσους είναι αξιόχρεοι, αποκλείοντας το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με κριτήρια «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

 

Για να πάμε στο θέμα του κορωνοϊού. Τι δεν πήγε καλά;

Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να κηρύξει το τέλος της πανδημίας και αντί να πάρει μέτρα που θα ενισχύσουν την πειθώ υπέρ του εμβολιασμού, κινήθηκε με φοβέρες και απειλές ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών που είναι στα δεξιά του. Ενώ παριστάνει τον αυστηρό, ξέρει ότι σε μεγάλα κομμάτια της πελατείας όπως πχ. στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατό και στην αστυνομία υπάρχουν αντιεμβολιαστές. Αρνείται να συζητήσει μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο στρατό ή στους ιερείς. Το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για να πολεμήσει κάποιος τον κορωνοϊό και στην Ελλάδα έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση όταν πάνε τα πράγματα καλά να λέει δοξάστε με και όταν δεν πάνε καλά να λέει φταίει ο πολίτης.

 

Βιώνουμε ένα κύμα ακρίβειας που σχετίζεται και με τα θέματα της ενέργειας. Μπορεί να ανακοπεί η άνοδος των τιμών;

Μέσα στο κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα που φουντώνει τον πληθωρισμό, η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, έχοντας την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ισπανία μειώνουν τους φόρους πάνω στα καύσιμα. Δεσμεύουν ένα μέρος των κερδών των εταιρειών στο χώρο της ενέργειας για να το ανακατανείμουν υπέρ των ευάλωτων. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί και περιμένει το πρόβλημα να περάσει.

Από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει τολμηρά την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, δηλαδή ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, αντιμετώπιση των φαινομένων καρτέλ. Κακά τα ψέματα, η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα πρέπει να δημιουργήσει με ενιαία διαπραγμάτευση ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν θα πρέπει ο καθένας χώρια να διαπραγματεύεται με τον Πούτιν, αλλά και οι 27 μαζί. Επίσης, απαιτείται και επένδυση στις ΑΠΕ που πρέπει ν’ ανεβάσουμε ταχύτητα.

 

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η απολιγνιτοποίηση;

Είναι λάθος και φαίνεται τώρα η βιασύνη του Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες και να δώσει αυτό το μπόνους σε ιδιώτες φίλους του που δραστηριοποιούνται στο τομέα του φυσικού αερίου. Τώρα κάνουν τούμπα και λένε ξαναβάλτε το λιγνίτη μπροστά, γιατί μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα. Έλεγα πριν από καιρό ότι υπάρχει κίνδυνος υφεσιακού σοκ. Τώρα έρχεται και η κρίση στην ενέργεια και η ακρίβεια που υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τα πλάνα της. Η Γερμανία θα το κάνει το ’38, η Πολωνία το ’48,  γιατί η Ελλάδα να το κάνει το 2023; Για να κερδίσουν κάποιοι ισχυροί;

 

Ας κλείσουμε με τις εσωκομματικές στο ΚΙΝΑΛ. Τι στάση κρατάτε στα εσωκομματικά των άλλων;

Κρατώ στάση αυστηρής ουδετερότητας. Αυτό που παραμένει υψηλά στην ατζέντα είναι να φύγει το γρηγορότερο η κυβέρνηση της Δεξιάς και να αντικατασταθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση που δουλεύει υπέρ της χώρας, των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης. Είναι στοίχημα να μη χαθεί η απλή αναλογική. Την Ελλάδα τη χρεωκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Την πρώτη ευθύνη την έχει η ΝΔ με τα Greek statistics.  Mπορεί η βόμβα να έσκασε στα χέρια του Παπανδρέου, αλλά το φυτίλι το είχε βάλει η κυβέρνηση Καραμανλή.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στα podcasts του «Χρόνου»


και στο κανάλι μας “Εφημερίδα Χρόνος» σε Spotify, Google Podcasts, Stitcher, κ.α.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση