Δικαίωμα στη λήθη

1 Min Read

Με αφορμή την υπόθεση των Γλυκών Νερών και αυτό το μωρό που μένει πίσω και κινδυνεύει να ακολουθείται από το ψηφιακό αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η ιστορία σε όλη της τη ζωή, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα στη λήθη.

Πρόκειται για γνωστό δικαίωμα διαγραφής που εισήγαγε πριν μερικά χρόνια ο αναθεωρημένος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της. Πρόκειται για την δυνατότητα που μας δίνεται πλέον να ζητούμε από μηχανές αναζήτησης, όπως η Google να διαγράφουν πληροφορίες σχετικά με εμάς από τα αποτελέσματά τους.

- Advertisement -

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη τα παιδιά, από μικρά πλέον να μαθαίνουν πώς να προστατεύουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα, μαθαίνοντας για τα δικαιώματά τους και αντιλαμβανόμενα ότι αυτό αποτελεί μια νέου είδους ταυτότητα.

Την ίδια ώρα ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης χειρίστηκαν το θέμα των ημερολογίων της δολοφονημένης Κάρολαϊν Κράουτς, δείχνει πόσο λίγο μετράει η δεοντολογία και πόσο μεγάλη σημασία έχει να υπάρχει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Μοιραστείτε την είδηση