Εστίασε εκεί που υπερέχεις

1 Min Read

H υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση ασφαλώς και θα αλλάξει πολλά στο τοπίο. Κάποια πανεπιστήμια, σχολές, τμήματα θα επιβιώσουν και κάποια άλλα θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση.

Τα κριτήρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα, αλλά και με την έδρα του κάθε τμήματος κι αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και η προστασία τους με ειδικά κριτήρια. Κάτι τέτοιο αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, πως αποτελεί περισσότερο ευσεβή πόθο, παρά κάτι που μπορεί στην πράξη να εγγυηθεί οποιοσδήποτε.

Όπως συνήθως ισχύει, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει, αν δεν βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου. Έχουμε παραδείγματα περιφερειακών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο που τα πάνε περίφημα γιατί πολύ απλά διακρίνονται κάπου και προσφέρουν κάτι που δεν έχουν οι ανταγωνιστές τους.

Αν πας να ανταγωνιστείς τους άλλους εκεί που υπερέχουν, δύσκολα θα έχεις τύχη. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα περιφερειακά πανεπιστήμια που θα πρέπει να εστιάσουν είτε σε παροχές που θα προσελκύσουν (πχ. εστίες), είτε σε χαμηλά δίδακτρα (για τα μεταπτυχιακά), είτε σε υποδομές, είτε σε γνωστικά αντικείμενα.

Μοιραστείτε την είδηση