Εσύ πόσα βιβλία έχεις στο σπίτι;

1 Min Read

Με αφορμή μια παρουσίαση βιβλίου, στην οποία βρέθηκα σε βιβλιοπωλείο μεγάλο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο μυαλό μου τριγυρνάει η σκέψη του πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία, οι βιβλιοθήκες και οι χώροι πολιτισμού στη ζωή μας.
Πόσο σημαντικό, ας πούμε, είναι το να έχεις στο σπίτι μια γεμάτη βιβλιοθήκη. Ειρήσθω εν παρόδω ότι 65 είναι κατά μέσο όρο τα βιβλία που έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους, αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά ευτυχώς πιο πάνω από την γειτονική Τουρκία, στην οποία είναι μόλις 27.
Τα βιβλία, τα θυμόμαστε συνήθως τα Χριστούγεννα, γενικώς στις γιορτές και με κάθε αφορμή ξεκούρασης. Μας συντροφεύουν στα ταξίδια μας με αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια. Είναι εκεί για ώρες δύσκολες που θέλουμε να ξεφύγουμε.
Έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και είτε σε φυσική μορφή, είτε ηλεκτρονικά, είναι δείγμα του προσωπικού και του συλλογικού μας πολιτισμού.
Τα δε βιβλιοπωλεία και ιδίως οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο δύσκολα αποτιμάται.
Γι’ αυτό για τις γιορτές σκεφτείτε τα βιβλία ως ένα ωραίο δώρο που καλύπτει πολλές ανάγκες, οι οποίες αν και αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες, στην πραγματικότητα είναι ζωτικές.

Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση