Φρόνηση

2 Min Read

Η φρόνηση, μαζί με τη σωφροσύνη, τη δικαιοσύνη και την ανδρεία συνιστούν μαζί την τέλεια αρετή. Η φρόνηση είναι πρακτική σοφία η οποία διαφέρει από τη γνώση και την κατανόηση. Ένα άτομο που έχει γνώση συγκεντρώνει πληροφορίες ή στοιχεία. Κάποιος που έχει κατανόηση μπορεί να διακρίνει πώς σχετίζεται το ένα στοιχείο με το άλλο. Εκείνος που έχει σοφία μπορεί να συνδυάσει τη γνώση με την κατανόηση και να τις θέσει σε εφαρμογή με πρακτικό τρόπο.

Φαίνεται πως αυτή η πρακτική σοφία μας λείπει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τελευταίο κρούσμα το γάλα. Στα τέλη Ιανουαρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο εμφανίστηκε ο ισχυρισμός ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ άλλαξε την εμφάνιση της συσκευασίας του γάλακτός της, αφαιρώντας την φιγούρα της μητέρας με σκοπό να υπονομεύσει την θέση της οικογένειας. Ο ισχυρισμός αναπαρήχθη με ταχύτατους ρυθμούς και ακούστηκαν ένα σωρό απόψεις για το θέμα.

Η απάντηση, βέβαια, βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ όπου κάποιος διαπιστώνει ότι το γάλα υπάρχει σε διαφορετικές συσκευασίες κάποιες εκ των οποίων δείχνουν ένα μπαμπά με μια κόρη, άλλες τους γονείς με ένα ή δύο παιδιά κλπ.

Πρακτική σοφία είναι, λοιπόν, πριν μιλήσεις να δεις τι συμβαίνει, να συνδυάσεις τα δεδομένα και να αποφασίσεις αναλόγως.

Μοιραστείτε την είδηση