Γυναίκες στην πολιτική ως εξωτικά φρούτα

1 Min Read

Από χθες κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση ότι πρωθυπουργός στην Φινλανδία ανέλαβε μια 34χρονη γυναίκα. Οι περισσότερες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα έγιναν με βάση το φύλο και την ηλικία της νέας πρωθυπουργού, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ομολόγους της, όπως η Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία, η γέννα και η εγκυμοσύνη της οποίας έγινε θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα που διοικητές σε νοσοκομεία τοποθετούνται 80χρονοι και που οι περιπτώσεις νέων σε θέσεις εξουσίας αποτελεί θέμα από μόνο του προς συζήτηση, όλα αυτά ακούγονται εντελώς ξένα.
Για την Ελλάδα, νέος είσαι ακόμα και στα 45 για την οικογένειά σου. Για τη δε πολιτική νέοι είναι οι πενηντάρηδες και οι εξηντάρηδες.
Πως, λοιπόν, να καταφέρουμε να χωρέσουμε στα δικά μας κουτιά, τόσο προχωρημένες λογικές και εικόνες, χωρίς να έχουμε δράσει πρώτα στο επίπεδο της εκπαίδευσης;
Όσο η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών μένει σ’ ένα τόσο επιφανειακό επίπεδο και περιορίζεται στη λογική των οριζόντιων μέτρων θετικής διάκρισης, τόσο θα συνεχίζουμε να θαυμάζουμε ως εξωτικά φρούτα γυναίκες όπως η Άρντερν ή η Φινλανδή πρωθυπουργός.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση