Η χαμένη ευκαιρία της επιδημιολογικής μελέτης

1 Min Read

Για να διεκδικήσεις, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Να συγκεντρώσεις στοιχεία, να τεκμηριώσεις, να συγκρίνεις, να προτείνεις. Με τα «αν» και τις «ζητιανιές» δε γίνεται δουλειά.

Κι εμείς, ως περιοχή, διαχρονικά δεν εργαστήκαμε, όπως έπρεπε. Μια από τις χαμένες ευκαιρίες που μας υπενθύμισε στην προχθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ 3 (σχετικό θέμα) η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είναι και αυτή της επιδημιολογικής μελέτης. Μιας μελέτης που θα μας επέτρεπε να μιλάμε με στοιχεία και να σταματήσουμε να αερολογούμε. Μια μελέτη που είτε θα έδειχνε ότι όντως «ο καρκίνος θερίζει» ή θα το διέψευδε και θα μπορούσαμε τότε να μιλήσουμε για δυσφήμιση, όπως ζητούσε πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο αγαπητός δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Χωρίς στοιχεία, όμως, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Και κυρίως να διεκδικήσουμε κάτι. Αν όλα είναι έτσι όπως τα είπε η κ. Λινού και μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις μέσω ευρωπαϊκών θεσμών για υγειονομική βλάβη, τότε την πατήσαμε γιατί ολιγωρήσαμε. Μια από τις πολλές ολιγωρίες που σήμερα μας φέρνει να είμαστε και δαρμένοι και κλαμένοι και ρημαγμένοι.

Μοιραστείτε την είδηση