Η δικτατορία του φόβου

1 Min Read

Το έχουμε ζήσει όλοι. Ο φόβος, ο πανικός που σε κυριεύει και σε εγκλωβίζει, σε κάνει να χάνεις τα λογικά σου και να υπακούς σε παράλογες παρορμήσεις. Είναι αυτός που σου δημιουργεί την μεγαλύτερη ανελευθερία.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, υπό το κράτος μαζικού πανικού. Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, αυτή είναι η κατάσταση. Άνθρωποι στα λεωφορεία κοιτούν τους γύρω τους ως “ύποπτους”, άλλοι τρέχουν να προμηθευτούν μάσκες σε τριπλάσια τιμή από το κανονικό κι άλλοι είναι έτοιμοι να απαρνηθούν την καθημερινότητά τους.
Ο κορωνοϊός λαμβάνει τις διαστάσεις της πρώτης infodemic, ενημερω-επιδημίας, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη. Έχει γραφτεί ότι η πιο βασανιστική διαδικασία είναι αυτή της πληροφόρησης του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων, μέσω των social media, που καθρεφτίζει και μεγεθύνει τους φόβους του καθενός μας σ’ έναν άνευ προηγουμένου βαθμό.
Ο όρος “infodemic” έρχεται να περιγράψει αυτή την υπερπληθώρα πληροφοριών, άλλες εκ των οποίων είναι αξιόπιστες και άλλες ανήκουν στη σφαίρα της παραπληροφόρησης, που οδηγεί τους πολίτες στο να μην ξέρουν τελικά τι να πιστέψουν, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ρατσιστικές εξάρσεις.
Αν κάτι απειλεί ο νέος αυτός ιός είναι την κοινή λογική σε κάποιες περιπτώσεις.

Μοιραστείτε την είδηση