Η Δυτική Μακεδονία και ο τουρισμός

1 Min Read

Ταξιδεύοντας σ’ ένα απο τα πιο μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, συνάντησα ένα ζευγάρι Νορβηγών, οι οποίοι το επισκέπτονταν για πέμπτη φορά, ενώ είχαν γνωρίσει τις ομορφιές απο τα περισσότερα ελληνικά νησιά.
Είχαν το προφίλ του επισκέπτη που ξέρει τι του γίνεται, γιατί είναι εκεί που είναι και πως θα περάσει καλά, αξιοποιώντας τα όσα του προσφέρει ο τόπος.
Η τουριστική κουλτούρα των Σκανδιναβών είναι γνωστή, καθώς φημίζονται για τον αριθμό των ταξιδιών που κάνουν, την ικανότητα προσαρμογής τους, αλλά και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους του τόπου που επισκέπτονται.
Ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, που ήταν χθες στην Κοζάνη, για την προώθηση του τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, σκέφτηκα για μια ακόμη φορά ότι είναι δύσκολο να χάσεις το στοίχημα να αυξήσεις την επισκεψιμότητα. Ο πήχης του 3% είναι πολύ χαμηλός για να τον περάσεις από κάτω.
Χρειάζεσαι, όμως, ένα διαφοροποιημένο προϊόν, το οποίο θα απευθύνεται σε όλους αυτούς τους τουρίστες με άποψη, που αναζητούν κάτι που δεν περιορίζεται στην καλή παραλία και το φθηνό γύρο. Χρειάζεσαι ένα προϊόν που θα προσελκύσει επισκέπτες, όπως το ζευγάρι των Νορβηγών, που θα ξέρουν πως να εκτιμήσουν αυτό που προσφέρει. Κι αυτό απαιτεί δουλειά, συντονισμό και στρατηγική.

Μοιραστείτε την είδηση