Η Λευκορωσία και η ελευθερία του τύπου

1 Min Read

Σε μια πρωτοφανή πράξη εναντίον ενός δημοσιογράφoυ και των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων προχώρησε την Κυριακή η Λευκορωσία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Να σημειωθεί ότι οι αρχές της Λευκορωσίας κλιμακώνουν την καταστολή της ελευθεροτυπίας τους τελευταίους μήνες, όπως ανέφερε τον περασμένο Μάρτη η Human Rights Watch, με αποκορύφωμα την προχθεσινή κρατική αεροπειρατεία.
Μέχρι τώρα οι αρχές έχουν φυλακίσει αυθαίρετα κι έχουν ξυλοκοπήσει δημοσιογράφους, επέβαλαν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης με πολιτικά κίνητρα, ανακάλεσαν τα διαπιστευτήρια των μέσων ενημέρωσης και έκαναν επιδρομές στα σπίτια και τα γραφεία τους.
Η καταστολή εναντίον της ελευθερίας του τύπου είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να σιωπήσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον περασμένο Αύγουστο που η κυβέρνηση Λουκασένκο πήρε την εξουσία.
Το ζήτημα τώρα είναι ο ρόλος που θα παίξει η Ευρώπη και αν θα καταφέρει πέρα από τα …αυστηρά γερμανικά της προέδρου της Κομισιόν, να βάλει το καθεστώς Λουκασένκο στη θέση του και να δώσει σαφές μήνυμα στον Πούτιν.

Μοιραστείτε την είδηση