Η ψυχολογία

1 Min Read

Είναι μερικές φορές που το παράλληλο σύμπαν έρχεται μπροστά σου. Μου συνέβη χθες το πρωί οδηγώντας προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Κάπου εκεί, μετά το ύψος της Καλαμαριάς, έπεσα πάνω σε φοβερό μποτιλιάρισμα. Τρεις λωρίδες δρόμου γεμάτες αυτοκίνητα που πήγαιναν σημειωτόν. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα έγινε κάποιο ατύχημα, μέχρι που ξεπρόβαλε η αιτία του…κακού, δηλαδή το γνωστό εμπορικό κέντρο στο οποίο κατευθύνονταν όλοι λόγω black friday.
Εκατοντάδες άνθρωποι στις 11 το πρωί πήγαιναν για ψώνια. Στο ερώτημα αν δουλεύουν όλοι αυτοί και τι δουλειά κάνουν, δεν έχω απάντηση. Άκουσα, ωστόσο, για κάποιους που πήραν άδεια από την δουλειά τους για να προλάβουν τις μεγάλες εκπτώσεις. Δεν ξέρω αν το πιστεύω. Μεταξύ μας δεν θέλω να το πιστέψω.
Τι ωθεί, λοιπόν, εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να συμπεριφέρονται περίεργα; Πως γίνεται όλοι αυτοί που μέχρι λίγο πριν παραπονούνταν ότι δεν τους περισσεύει μια, να τρέχουν τώρα για να προλάβουν τη μεγάλη ευκαιρία;
Στη μαζική ψυχολογία κρύβεται η απάντηση. Αυτή μπορεί να μας εξηγήσει πολλά για τα δαιμόνια που μας καταλαμβάνουν. Αλλού βέβαια έχουμε και χειρότερα, όπως στην Αμερική ή στην Ασία που ποδοπατιούνται κυριολεκτικά για να προλάβουν ένα κινητό. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε σύντομα σε αυτό το σημείο.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση