Κραυγή αγωνίας μηχανικού της Κοζάνης: Μηχανικός ή Superman, ή πιο απλά: We can’t breath

5 Min Read

Ζητείται άνθρωπος υπεράνθρωπος, κοινώς superman. Να προλάβει να βγάλει τα τετραγωνικά για το δήμο, να συνεννοηθεί με λογιστές για το Ε9, να κλείσει παλιές υποθέσεις με τους προηγούμενους νόμους αυθαιρέτων, να προλάβει να τακτοποιήσει χιλιάδες ακίνητα με μεγάλες παραβάσεις ως τις 30/09 και μετά να ετοιμάσει τις αιτήσεις για το καινούριο μεγάλο πρόγραμμα – το Εξοικονομώ αυτονομώ.

Εξάλλου όπως μας λένε και οι υπουργοί δε χρειάζεται να δώσουν παράταση. «Δε συντρέχει λόγος παράτασης για την υποβολή των τετραγωνικών στους δήμους». Όχι μωρέ, τι να χρειάζεται? Επειδή ο κόσμος ήρθε ανάποδα με τον κορονοϊό και όταν δεν κάνεις αίτηση ηλεκτρονικά, συνωστίζεσαι στην ουρά του δημαρχείου για να υποβάλλεις τη δήλωση? Η έννοια του… μένουμε ασφαλείς.

- Advertisement -

Και φυσικά ούτε λόγος για τους ανθρώπους που πρέπει να δώσουν την επιφάνεια για την υποβολή, δηλαδή τους μηχανικούς, λες και τα τετραγωνικά τα βγάζεις με το μάτι. Μαζεύονται δηλαδή οι ιδιοκτήτες μεταξύ τους και λένε:

– Τάκη για πες ρε, πόσο το έχεις εσύ το δικό σου? Γιατί πρέπει να είναι ίδιο με το δικό μου, αφού από κάτω μένω.
– Περίπου 100 τμ.
– θα το αφήσω στα 99,76…φαίνεται πιο επίσημο.

Άλλη ανακοίνωση  – ενώ την ίδια στιγμή τρέχει διαφορετική προθεσμία  – αναφέρει πως σε 1 μήνα θα πρέπει να τακτοποιηθούν πάνω από 500.000 ακίνητα με μεγάλες παραβάσεις. Ο μπαμπούλας της προθεσμίας πάλι. «Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν σε αγώνα δρόμου». Άφαντος πάλι ο μηχανικός εκτός και αν περίμεναν να γυρίσουμε όλοι από διακοπές και να μας το πουν με τρόπο. Διότι και οι μηχανικοί μάλλον άνθρωποι είναι : μην τους το πούμε απότομα γιατί και αυτοί παθαίνουν εφίδρωση, κρίσεις πανικού, εγκεφαλικά, καρδιακό ή και όλα αυτά μαζί. Ή μήπως θεωρούν πως οι δηλώσεις γίνονται μόνες τους αυτοματοποιημένα? Ότι κατεβαίνει μόνο του το αυθαίρετο και λέει «Καλημέρα σας. Είμαι το αυθαίρετο του Βασίλη από την Καρδίτσα και θέλω να τακτοποιηθώ».

Και μετά θα έρθει το εξοικονομώ για να σώσει τον κόσμο από το διοξείδιο του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή, διαφημίζοντας τα χιλιάδες ευρώ για τις παρεμβάσεις που θα προβούν οι ιδιοκτήτες, αλλά αφήνοντας με κάπου στα 200 € τον μηχανικό να βγάζει τις άδειες μικρής κλίμακας και άλλα τόσα περίπου για σύμβουλο έργου αφού βέβαια προλάβει καταϊδρωμένος να υποβάλλει τις αιτήσεις.  Αν βέβαια καταφέρει να μαζέψει την απαραίτητη συναίνεση στο 100% για εξωτερική μόνωση, άλλο διαμάντι υπουργικό εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή θα αιφνιδιάζουμε κιόλας τους ιδιοκτήτες «Και τώρα παιδιά έτσι όπως είμαστε στην πολυαγαπημένη μας πολυκατοικία, δεν πάμε μια εκδρομή στα ΚΕΠ να ζητήσουμε να βάλει μόνωση ο από πάνω?»

Αλλά θα μου πεις έχουμε συνηθίσει στην απουσία. Βρέχει και πνιγόμαστε, δεν κατασκευάζουμε αντιπλημμυρικά. Κάνει σεισμό και σκοτωνόμαστε, μην πεις για αντισεισμικά. Πιάνει φωτιά όπως στο Μάτι και καιγόμαστε, ούτε να συζητήσεις για αντιπυρική προστασία. Μόνο το «φταίγανε τα αυθαίρετα». Έχεις πάει ποτέ σε κηδεία και κατηγόρησες τον άνθρωπο που πέθανε ότι έφταιγε?   «Χρυσός ο άντρας σας, αλλά και αυτός ο έρμος… κάπνιζε πολύ και έπινε ακόμα παραπάνω».

Και στο κάτω κάτω, ας μας εξηγήσει κάποιος ποιος είναι ο λόγος που δεν δίνουν τις παρατάσεις που χρειαζόμαστε. Που δεν αφήνουν ανοικτό το σύστημα των αυθαιρέτων να μπορεί ο κόσμος να μεταβιβάζει το ακίνητό του όποτε χρειάζεται. Που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα από τη μία προθεσμία στην άλλη. Τα υπουργεία διοικούνται από εξωγήινους, τεκμήριο αναμφισβήτητο.

Με το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει – το πτυχίο στην κορνίζα – και τσακισμένη αξιοπρέπεια, ζητάμε να μας αντιμετωπίσουν σαν αυτό που πραγματικά είμαστε: επιστήμονες  – επαγγελματίες που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Γιατί τα τελευταία χρόνια μας έχουν καταντήσει τα παιδιά για όλες τις δουλειές, που χτυπάνε πόρτες για να μαζεύεται ζεστό χρήμα στον κουμπαρά του κράτους για κάτι το οποίο δεν μπορείς και να περηφανεύεσαι, θυμίζοντας το τραγούδι εκείνο του Γ. Μηλιώκα

Επειδή όλη την ώρα, φκιάνου τουν τσουμπάν’
Γενικά στο άρμεγμα, κανένας δε μας φτάν’.

Ο υπογράφων

Μηχανικός σημαίνει φως

Κ. Κ.
Πολιτικός Μηχανικός

Μοιραστείτε την είδηση