Λένε καμία…να περνά η ώρα

3 Min Read

Καλέ ποιος Καρλ Μαρξ και ποιος Φρίντριχ Ένγκελς; Ποιος Λένιν και ποιος Καλίνιν με την «Διαπαιδαγώγηση του Νέου Ανθρώπου»; Εδώ έχουμε δικά μας αστέρια να λάμπουν στον παγκόσμιο ουρανό της αριστεροσύνης. Που ανοίγουν νέους δρόμους. Όχι σαν τον Βλαντίμιρ Ιλιτς που πήγαινε «ένα βήμα μπρός, δυο βήματα πίσω». Εδώ τα δικά μας αστέρια πετάνε με άλματα.

Όσοι μιλούν ακόμη «για πρώτη φορά Αριστερά», περιορίζοντας την στα ελληνικά σύνορα, υποτιμούν το μέγα πολίτικο και ιδεολογικό γίγνεσθαι που συντελείται, εδώ και τώρα, κάτω από τη μύτη μας. Και υποβιβάζουν τους πρωταγωνιστές του. Εδώ ανοίγουμε παγκόσμιους ορίζοντες. Διδάσκουμε τι θα πει Αριστερά, να μαθαίνουν και οι κουτόφραγκοι και οι χαχόλοι, που έχουν μείνει πίσω σε ξεπερασμένες αντιλήψεις.

Οι καθοδηγητές του μέλλοντος δεν θα ξεκινούν την μύηση ούτε με το «Μικρό φιλοσοφικό λεξικό» των Γιουτζίν και Ρόζενταλ, ούτε με τα εγχειρίδια του Πλεχάνωφ. Θα ανατρέχουν στις διδασκαλίες του Δημήτρη Μάρδα, του Αλέκου Φλαμπουράρη, της Τασίας και της Σίας, στις πρακτικές του Μπαλτά και του Κουράκη  και στα αναμφιβόλως μεστά περιεχομένου μηνύματα του Νίκου Φίλη. Στα δε προωθημένα τμήματα θα διδάσκονται τα «κόλπα» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κανείς άλλος, από γενέσεως  «ουτοπικού» τε και «επιστημονικού σοσιαλισμού» δεν είχε τέτοιες φαεινές ιδέες. Πως λύνεις εν ταυτώ δυο προβλήματα με μια κίνηση; Και της ανάπτυξης και το προσφυγικό; Ιδού το αυγό του Κολόμβου, δια στόματος Δημήτρη Μάρδα. Ζητάς από τους πρόσφυγες να ρίξουν έκαστος από διακόσια πενήντα χιλιάρικα για να κάνουν επενδύσεις. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Μην κοιτάτε που ποδοπατιούνται ή ακόμη και μαχαιρώνονται εκεί στις διανομές τροφίμων και άλλων ειδών που προσφέρονται ως βοήθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα γάλα, μια κονσέρβα, ένα ρούχο. Από πλεονεξία το κάνουν. Αν τους ψάξετε θα βρείτε εκατομμύρια κρυμμένα στα βρακιά τους. Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να τα βγάλουν, να τα επενδύσουν στην καλπάζουσα ολοταχώς προς την ανάπτυξη ελληνική οικονομία, να ζήσουν αυτοί καλά, αγοράζοντας μια άδεια παραμονής των 250.000 και εμείς καλύτερα.

Είμαι αισιόδοξος ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αντιμετωπίσουν με ευρύ πνεύμα τα όσα εμείς ζούμε σήμερα. Θα γράφουν ας πούμε: «Οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα, έλεγαν κάθε τόσο μια …μαρδακία, για να περνά η ώρα».

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση