Μακάρι, αλλά… (2)

3 Min Read

Να ζητήσω κατ αρχήν συγγνώμη, διότι στο χθεσινό σημείωμα ανέφερα τον επικεφαλής της επιτροπής που ανέλαβε να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως καθηγητή Λύκο, αντί του ορθού που είναι Λιάκος. Ίσως να πρόκειται για παρενέργεια εκ του υποσυνειδήτου, λόγω του ότι στο εσώψυχο μου ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι καταγεγραμμένος ως μονίμως αγέλαστος, επιθετικός, εριστικός και προκλητικώς ειρωνικός. Αλλά ας αφήσουμε το πρόσωπο και ας έλθουμε στο «σώμα». Στο κυρίως κείμενο που κατέθεσε η επιτροπή Λιάκου.
Το παρήγορο είναι ότι επιτέλους, σε ένα κείμενο γραμμένο από φωστήρες της αριστερής ιντελιγκέντσιας, διάβασα εννέα φορές τον όρο «αξιολόγηση», έναν όρο που είναι κόκκινο πανί για τους εργατοπατέρες του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων και όλων των αποχρώσεων του κόκκινου.
Το στενάχωρο είναι ότι, ψάχνοντας για τις προτάσεις, με τις όποιες υποτίθεται ότι θα λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και θα αποκτήσουμε επιτέλους ουσιαστική εκπαίδευση, μέτρησα 136 «θα» και αρκετές φορές, εκεί που περίμενα να διαβάσω το συνταγολόγιο θεραπείας, διάβασα την εντός παρενθέσεως σημειούμενη προτροπή: «Εδώ χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία».
Θεώρησα ως αυτονόητο το ότι για να ατυχούν τους φιλόδοξους στόχους τους, το νέο διετές Λύκειο και το νέο τετραετές Γυμνάσιο, δεν αρκεί να αλλάξει ο τρόπος εργασίας των μαθητών. Ούτε μόνον η διδασκόμενη ύλη, για την όποια μας υπόσχονται ότι «θα» είναι καλύτερη, δηλαδή ουσιαστικότερη. Αλλά ότι πρέπει, σε πολλά, να αλλάξουν και οι διδάσκοντες, ώστε να μη λένε στα παιδιά «τα περισσότερα θα τα μάθετε στο φροντιστήριο σας». Όποτε έψαξα να δω τι προβλέπεται για την διαρκή μετεκπαίδευση, για την «δια βίου μάθηση» των ίδιων των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός άλλου, ενός καλύτερου συστήματος.
Και τι βρήκα; Αυτό και μόνο:
«Το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση των δεκάδων ειδικοτήτων που έχουν παρεισφρήσει στην εκπαίδευση, αλλά η λύση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από την μετεκπαίδευση όσων μπορούν και θέλουν και η μετάταξη όσων δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να έχουμε σχολείο με 150 ειδικότητες και να παλεύουμε να μην αλλάξει κάτι και διαταραχθεί η ισορροπία του τρόμου».
Αν αυτό σας ικανοποιεί ως ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος, τότε λιθοβολήστε με, ως τον μόνο ανικανοποίητο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση