Μειώστε ή μηδενίστε τον Φ.Π.Α. όπου δει

3 Min Read

Υποθέτω ότι τα “καλά νέα” μας τα φυλάτε, κ. Πρόεδρε, για την καθιερωμένη, εδώ και δεκαετίες, πολιτική “παράσταση” της ΔΕΘ. Και ότι, ανάμεσα σε αυτά, θα ειναι και τα “αντισταθμιστικά μέτρα” κατά του κύματος ακρίβειας, για τα οποία μιλά ο υπουργός σας Άδωνις Γεωργιάδης.

 

- Advertisement -

Είναι αλήθεια ότι τα “χέρια” της ελληνικής κυβέρνησης, όποιος και αν κυβερνούσε σήμερα, ειναι σχετικώς “δεμένα”. Τα …τριάμισι μνημόνια, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Σαμαρά – Βενιζέλου και Τσίπρα  -Καμμένου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όταν αυτή δεν εγκρίνεται από τους “θεσμούς”, όπως αποκαλείται πια η άλλοτε “τρόικα”. Αλλά εδώ ισχύει πια το “ανάγκα και θεοί πείθονται”. Και η ανάγκη για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, απέναντι στο κύμα ακρίβειας, που απλώνεται απειλητικώς με ταχύτητα, λες και συναγωνίζεται σε ράλι την ταχύτητα των μεταλλάξεων του ιού, ειναι πλέον αδήριτη.

 

Καθίσταται λοιπόν απολύτως αναγκαίο να κάνετε κάποιας μορφής “αντάρτικο” απέναντι στους αυστηρούς περιορισμούς των “θεσμών”, απέναντι στους όρους των δανειστών μας. Και μπορείτε να επικαλεσθείτε ένα ήδη υπαρκτό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε γενναία μείωση του ΦΠΑ, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 21% στο 10%. Και δεσμεύεται, απέναντι στους πολίτες της χώρας της, ότι θα κάνει κάθε τι ώστε οι Ισπανοί καταναλωτές να μην πληρώνουν, για το ρεύμα, περισσότερα από σας πλήρωναν στο τέλος του 2018.

 

Να βγάλετε ζεστό χρήμα από τον κρατικό κορβανά και να το μοιράσετε, με μορφή επιδότησης, στις τιμές όλων των αγαθών που ακριβαίνουν, δεν ειναι εύκολο. Μπορείτε όμως πράγματι να προσφέρετε μια σημαντική βοήθεια στους “μη έχοντες”, στην πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών, μέσω της αλλαγής των ποσοστών που πληρώνουν για τον ΦΠΑ. Όχι μόνον να τον μειώσετε δραστικώς, πρωτίστως στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, που επιδρούν, όταν αυξάνεται η τιμή τους, σε όλη την παραγωγική διαδικασία, σε όλα τα βιομηχανικά, ακόμη και τα αγροτικά προϊόντα, ιδίως εκείνα του θερμοκηπίου. Αλλά ακόμη και να τον μηδενίσετε σε κάποια προϊόντα, όπως ο άρτος ημών ο επιούσιος, ή το γάλα των παιδιών μας.

 

Δύσκολο εγχείρημα. Σας περιμένει τείχος εξωτερικών αντιδράσεων. Αλλά οι ηγέτες στα δύσκολα κρίνονται. Έχετε ενώπιον σας μια λυδία λίθο επί της οποίας θα δοκιμασθεί η ικανότητα σας να …περπατάτε στα κάρβουνα.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση