Μη δοθεί λαθεμένο μήνυμα

3 Min Read

Ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας επιβάλλει το θλιβερό γεγονός με την τραγική κατάληξη μιας αστυνομικής καταδίωξης στο Πέραμα. Πρωτίστως να αξιολογηθούν, με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς σκοπιμότητες τα δεδομένα.

*** Δεδομένο πρώτο. Έχουμε έναν νεκρό, αντί μιας ή περισσοτέρων συλλήψεων, ως μη όφειλε.

- Advertisement -

*** Δεδομένο δεύτερο. Η ειδική δύναμη της ΕΛΑΣ, η ΔΙΑΣ, συγκροτείται σε συντριπτικό ποσοστό από πολύ νέα παιδιά, συνήθως διάγοντα μόλις την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, που κινούνται, με τα δίκυκλα τους, καλούμενα να προστατεύσουν την κοινωνία από την εγκληματικότητα, αλλά χωρίς να έχουν υποστεί τον απαιτούμενο βαθμό εκπαίδευσης. Μια ομάδα τόσων αστυνομικών, που θα ήταν ορθώς εκπαιδευμένη, ακόμη και αν φοβόταν ότι οι καταδιωκόμενοι κλέπτες του αυτοκινήτου ήσαν ένοπλοι, θα έκανε χρήση του δικού της οπλισμού μόνον αν δεχόταν πυρά.  Ως αναγκαία αυτοάμυνα. Είτε, επειδή το κλεμμένο όχημα χρησιμοποιήθηκε από τον οδηγό του ως “όπλο” επίθεσης, εμβολίζοντας τα δίκυκλα των αστυνομικών, μόνο για να πετύχουν την ασφαλή ακινητοποίηση του οχήματος. Με απλά λόγια θα τραβούσαν τα πιστόλια μόνο για να καταστήσουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου διάτρητα.

*** Δεδομένο τρίτο. Το τμήμα εκείνο των “ρομά” που εκπαιδεύεται εξ απαλών ονύχων στην παραβατικότητα, πρωτίστως δε στις κλοπές, τις ληστείες και την διακίνηση ναρκωτικών, ειναι μεγάλη πληγή , ιδίως στις περιοχές όπου υπάρχουν πολυάνθρωποι, αυθαίρετοι, καταυλισμοί. Αυτή ειναι η αλήθεια. Είναι μάστιγα. Και ας με πουν “ρατσιστή”. Και όταν μη επαρκώς εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με συμμορίες “ρομά”, ή ακόμη και με μεμονωμένα άτομα, δεν ειναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να διαχειρισθούν την υπόθεση αναιμάκτως. Θυμίζω το περιστατικό στην Ανδραβίδα Ηλείας. Όπου, διερχόμενος, εκτός υπηρεσίας, ο άχρονος αστυνομικός Βασίλης Μαρτζακλής προσπάθησε να εμποδίσει έναν ρομά την ώρα που διέπραττε κλοπή και εκείνος τον κάρφωσε, θανασίμως, με μαχαίρι, στο στήθος.

Βεβαίως και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Αλλά μη φθάσουμε να αποδεχθούμε και την ‘λογική” συγγενούς του νεκρού, ο οποίος. μιλώντας στην τηλεόραση, υποστήριξε ότι η καταδίωξη ήταν άδικη “για ένα κλεμμένο αυτοκινητάκι”.

Εκτός αν θέλουμε τα παιδιά με τα δίκυκλα απλώς να κόβουν βόλτες μέσα στις πόλεις, ίσα για να …παρατηρούν. Να ασχολούνται μόνο με καταγγελίες για ….διατάραξη της κοινής ησυχίας, αφήνοντας …στην ησυχία τους, τους εγκληματίες, είτε “ρομά”, είτε “λομνά”.

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση