Μηδένα προ του τέλους

1 Min Read

Από την συνάντηση του Σόλωνα με τον Κροίσο μας έμεινε η φράση “μηδένα προ του τέλους μακάριζε”, με την οποίο ο Σόλωνας έστειλε το μήνυμα στις επόμενες γενιές ότι είναι κακό να βγάζουμε συμπεράσματα πριν το τέλος.
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε παραδεχθεί τη σημασία αυτής της φράσης. Από τον καιρό που εκθειάζαμε Ολυμπιακούς ήρωες και στη συνέχεια τους πετούσαμε κάτω από το βάθρο τους, μέχρι αυτές τις μέρες που οι μεγάλοι, οι σπουδαίοι και οι τρανοί του θεάτρου και της τέχνης αποκαθηλώνονται ο ένας μετά τον άλλο.
Είναι αλήθεια ότι η εποχή της δικτύωσης, τα έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Εκεί που είσαι πάνω, ξαφνικά πέφτεις στα τάρταρα, ακριβώς γιατί η διαρκής έκθεση στη δημοσιότητα δεν αναγνωρίζει λάθη και μάλιστα τόσο μεγάλα.
Όλοι όσοι βγάζουν, λοιπόν, μεροκάματο αναζητώντας και επιζητώντας το χειροκρότημα, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι εποχές του… ιδιόρρυθμου ανθρώπου της τέχνης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αν θέλουν να τερματίσουν ευδοκίμως και να μην καταλήξουν σαν το Φιλιππίδη, καλό είναι να έχουν στο νου τους ότι και τα στερνά και τα πρώτα τιμούν τον άνθρωπο.

Μοιραστείτε την είδηση