Να αλλάξουμε ρότα

2 Min Read

“Μήπως μας έπιασε η τρικυμία που δεν μπορούμε πια να την πολυαποφύγουμε για να επιλέξουμε ήρεμα την καθημερινή μας ρότα;” ήταν η ερώτηση που μου απηύθυνε στην κατακλείδα του χθεσινού του άρθρου, εδώ στο “Χρόνο”, ο Κώστας Καραμάρκος.
Ο αρθρογράφος προβληματίζεται και εντοπίζει επί της ουσίας προβλήματα στην διαχείριση αυτού του τεράστιου όγκου συχνά ανώνυμης και τοξικής πληροφορίας που πλέον έχει τα χαρακτηριστικά ενός infodemic, δηλαδή μιας επιδημίας παραπληροφόρησης.
Στην πρόκληση που μου απηύθυνε ο Κώστας Καραμάρκος απαντώ, λοιπόν, ότι ναι, υπάρχει σοβαρός λόγος να κάνουμε καλύτερη διαχείριση της ενημέρωσής μας. Την αξιόπιστη ενημέρωση (με περιορισμούς πάντα) μόνο τα έγκυρα και αξιόπιστα μέσα, αυτά που απασχολούν επαγγελματίες που βιοπορίζονται από τη δουλειά αυτή, μπορούν να την προσεγγίσουν και σε πολλές περιπτώσεις να την κατακτήσουν.
Όπως δεν θα ήθελε κάποιος να τον εξετάσει γιατρός που έχει συλλέξει τις πληροφορίες του διαδικτυακά και να τον δικάσει δικαστής που στήνει από χόμπι λαϊκό δικαστήριο, το ίδιο θα πρέπει να λειτουργήσει και στην ενημέρωση.
Μέσα τοξικά και ακατάλληλα για να μας παρέχουν σοβαρή πληροφορία υπάρχουν γιατί σοβαροί άνθρωποι τα επιλέγουν. Είναι στο χέρι του καθενός μας να το αλλάξει και να πει όχι σε ό,τι εν τέλει δεν τον βοηθάει να πάει μπροστά.

Μοιραστείτε την είδηση