Οι Βρετανοί κι ο Έρασμος

1 Min Read

Ο Έρασμος ήταν Ολλανδός αναγεννησιακός ανθρωπιστής, καθολικός ιερέας, δάσκαλος και θεολόγος. Ένας κλασικός λόγιος που έμαθε πολύ καλά τα αρχαία ελληνικά και πρότεινε την ερασμιακή προφορά.
Μετά την άνοδο στο θρόνο της Αγγλίας του Ερρίκου Η’ το 1510, πήγε εκεί ελπίζοντας σε μια φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας διδάσκοντας εκτός των άλλων για ένα διάστημα κι ελληνικά στο Queen’s College στο Κέιμπριτζ. Γρήγορα, όμως, απογοητεύτηκε από τις πολιτικές του Ερρίκου κι εγκατέλειψε οριστικά την Αγγλία το 1515.
Αυτή ήταν η μεγάλη απογοήτευση που πήρε από τους Άγγλους ο Έρασμος κι ενώ ήταν εν ζωή.
Χθες, αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να πληροφορηθεί τι αποφάσισαν οι Βρετανοί, θα έπαιρνε άλλη μια. Η απόφαση της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψει κατά πλειοψηφία τη σχετική τροπολογία για διαπράγματευση της παραμονής των Βρετανικών Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα Erasmus, που φέρει το όνομά του, μόνο λύπη προκαλεί.
Όχι μόνο γιατί το πρόγραμμα Erasmus είναι το πλέον πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο, από το οποίο ξεκινούν πάντα οι μεγαλύτερες αλλαγές, αλλά και γιατί είναι πάνω απ’ όλα ένα πρόγραμμα πολιτιστικής διπλωματίας, ένα πρόγραμμα αναγνώρισης, κατανόησης, συμφιλίωσης και αποδοχής.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση