Παιδιά και ανάγνωση

2 Min Read

Οι «Παραμυθένιες Κυριακές» του Συλλόγου Φίλων και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης θα κλείσουν σε λίγο δεκαετία. Πλέον για τους γονείς αποτελούν μια συνειδητή επιλογή για ένα δημιουργικό πρωινό Κυριακής που θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά στο βιβλίο και στην ανάγνωση.
Η διαδικασία προς τη φιλαναγνωσία δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλει υπομονή, παιχνίδια φαντασίας και δημιουργικές δράσεις που θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο βιβλίο, όχι όμως με το συνηθισμένο δασκαλίστικο τρόπο.
Η βιβλιοθήκη και το βιβλίο πρέπει να κερδίσουν το παιδί και να το φέρουν στο δικό τους κόσμο, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά και θέλει προεργασία.
«Αυτός άλλωστε να είναι πιθανόν και ο λόγος που οι βιβλιοθήκες δεν βρίσκονται στους προεκλογικούς λόγους των πολιτικών. Μια βιβλιοθήκη λειτουργεί υπόγεια και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνει εμφανή τα αποτελέσματά της. Ενα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού, αλλά ίσως αυτό το παιδί να μην αποτελέσει ποτέ το πεδίο μιας στατιστικής έρευνας» λέει η κοινωνιολόγος και ειδική σε θέματα ανάγνωσης στις παιδικές ηλικίες Ειρήνη Βοκοτοπούλου.
Προγράμματα, όπως οι «Παραμυθένιες Κυριακές» και ανάλογες δράσεις της Βιβλιοθήκης δίνουν μια διέξοδο και δημιουργούν κίνητρα στα παιδιά, ώστε να μπουν σιγά-σιγά στον κόσμο των βιβλίων και γιατί όχι να τα αγαπήσουν.

Μοιραστείτε την είδηση