Παραβιάζοντας τους όρους κοινότητας

2 Min Read

Σήμερα υπάρχει μια νέα μορφή λογοκρισίας, αυτή της παραβίασης των όρων κοινότητας. Επειδή έχει γίνει λόγος και από τον πρωθυπουργό από το Βήμα της Βουλής για τα ΜΚΔ και τη λειτουργία τους ως στεγανών έντασης, να πούμε ότι το διαδίκτυο είναι μια πλατφόρμα με πρωτοφανείς δυνατότητες άσκησης του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης χάρη στην οριζόντια συμμετοχή των πολιτών. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς που δεν έχουν αποφασιστεί ωστόσο από εκλεγμένα όργανα και απευθύνονται στον χρήστη/πελάτη τους και όχι στον πολίτη.

Έχουν καταγραφεί συστηματικές προσπάθειες να πεταχτούν άνθρωποι εκτός του Facebook ή να κατέβουν οι λογαριασμοί τους προσωρινά μέσω της δυνατότητας αναφοράς, ενώ υπάρχουν αναφορές για συντονισμένη κατάχρηση του flagging feature. Τις πρώτες περιπτώσεις τις έχουμε από το 2007 και την επιχείρηση Smackdown που οργανώθηκε από youtubers εναντίον περιεχομένου υπέρ του Ισλάμ και κατηγορίες ότι καλούσε σε τρομοκρατική δράση, ενώ για το θέμα συζητήσαμε στην Ελλάδα πρόσφατα με αφορμή το φωτογραφικό υλικό του Μάριου Λώλου που κατέβηκε με αιτιολογία την παραβίαση των όρων της κοινότητας.

- Advertisement -

Με απλά λόγια το Facebook μέσω των cleaners (content moderation) που βρίσκεται στις ΗΠΑ, στην Ινδία ή όπου αλλού έρχεται και βάζει περιορισμούς στην ατομική ελευθερία μέσω του δικού του terms of service, υπερισχύοντας  επί της ουσίας των νόμων του κράτους.

Συνοψίζοντας, το πρόβλημά μας τώρα είναι οι Big Tech, Facebook κλπ που αρχίζουν να αποκτούν και πολιτική ισχύ, ενώ πλέον η λογοκρισία στο διαδίκτυο αποκτά νέες διαστάσεις. Η παραβίαση των όρων της κοινότητας μοιάζει να είναι η νέα μορφή λογοκρισίας.

Μοιραστείτε την είδηση