Πάρτε μέτρα απλά αλλά αποδοτικά

3 Min Read

Οι ασχολούμενοι με την πανδημία επιστήμονες, όταν συνεδριάζουν, σκέπτονται ποια μέτρα πρέπει να εισηγηθούν ώστε να περιορισθεί η διασπορά του ιού. Οπότε καταλήγουν να εισηγούνται διάφορες απαγορεύσεις. Αλλά η πραγματικότητα, έχει αποδείξει πως δεν αρκούν, οι απαγορεύσεις, για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Διότι, συχνάκις, αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αν όχι και άχρηστες, όταν ούτε οι μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής τους, επαρκούν, ούτε ειναι συμβατές με την πραγματικότητα.

Αν όμως το “σπεσιαλιτέ” των επιστημόνων ειναι οι απαγορεύσεις, υποχρέωση των πολιτικών, κ. Πρόεδρε, ειναι να προχωράτε παραπέρα. Σε θετικά πρακτικά μέτρα που θα καθιστούν την καθημερινότητα των πολιτών λιγότερο επικίνδυνη. Καλή ειναι η σήμανση στα αστικά μέσα μεταφοράς, που “απαγορεύει” να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Αλλά στην πράξη μοιάζει με κοροϊδία. Διότι οδηγεί στην …σαρδελοποίηση των ορθίων, όταν τα δρομολόγια ειναι τόσο αραιά, ώστε οι επιβάτες, μην έχοντας χρόνο, αλλά ούτε και αντοχές να περιμένουν μέσα στο κρύο ή την βροχή, χώνονται στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο απόστασης.

- Advertisement -

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει αυτή την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή τα μέσα αστικών συγκοινωνιών λειτουργούν ως θερμοκήπια πολλαπλασιασμού των λοιμώξεων. Διότι, από μόνη της, η μάσκα δεν αρκεί για να προσφέρει σωστή προστασία. Το θέμα ειναι τι κάνετε εσείς που κυβερνάτε, ώστε να περιορισθεί αυτός ο κίνδυνος. Ε, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλήξετε σε κάποια πρακτικά μέτρα. Με πρώτο την πύκνωση των δρομολογίων. Και μην πείτε “δεν έχουμε πολλά λεωφορεία και οδηγούς”. Διότι θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.

Τα τουριστικά λεωφορεία, τους φθινοπωρινούς και  χειμερινούς μήνες, είναι σε μεγάλο βαθμό παροπλισμένα. Άρα διαθέσιμα. Αλλά ακόμη και τα λεωφορεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ειναι σε κάποιο ποσοστό διαθέσιμα. Διότι η κίνηση τους ειναι εξαιρετικώς μειωμένη, σε σύγκριση με τις προ πανδημίας αντίστοιχες περιόδους. Επομένως υλικό προς αξιοποίηση, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, υπάρχει. Και μπορεί να αξιοποιηθεί με προσωρινές μισθώσεις, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε στην επίταξη.

Μη μου πείτε ότι αυτό έχει μεγάλο κόστος. Διότι γνωρίζετε ότι δεν ειναι αλήθεια. Τα χρήματα που θα ξοδεύατε για μια τέτοια λύση, ειναι λιγότερα από όσα θα δαπανηθούν για τις νοσηλείες εκείνων που θα προσβληθούν από τον ιό επειδή θα το έχετε αμελήσει.

 

Μοιραστείτε την είδηση