Πως κάνεις έτσι για ένα χιλιοστό;

1 Min Read
Όπως έχω πολλάκις ξαναγράψει, τα βασικότερα μαθήματα στη διαχείριση κρίσεων μας έρχονται από την αεροπορική βιομηχανία. Από εκεί δηλαδή που τα εγχειρίδια λειτουργίας γράφονται με αίμα και που κάθε προσθήκη ή τροποποίηση έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Για μια διαφορά χιλιοστού σε ένα παξιμάδι, κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν σε πολλές χιλιάδες πόδια να αντιμετωπίζουν αποσυμπίεση καμπίνας.
Σε αυτά τα εγχειρίδια, βασικό ρόλο παίζουν οι προδιαγραφές. Τα  πρότυπα δηλαδή, τα standards βρε αδερφέ. Δεν ανακαλύπτουμε κάθε φορά εμείς την Αμερική, πολύ δεν περισσότερο ο αυτοσχεδιασμός κρίνεται από μη αναγκαίος έως και ιδιαιτέρως επικίνδυνος.
Σε όσους έχουν ελάχιστη σχέση με την ελληνική δημόσια διοίκηση, είναι κοινή γνώση ότι τα παραπάνω δεν έχουν θέση. Υπάρχει μια φυσική απέχθεια σε ό,τι περιγράφεται λεπτομερώς, τυποποιείται και ακολούθως πιστοποιείται. Σε ό,τι έρχεται σε αντίθεση με το “ωχ αδερφέ πως κάνεις έτσι για ένα χιλιοστό”.
Επομένως, καμία έκπληξη από τις μάσκες-γίγας, καθώς ακόμα κι αν κάποιος ψέλλισε κάτι ελάχιστο γύρω από την διαδικασία, πιθανότατα εισέπραξε άγριο βλέμμα αποδοκιμασίας από εκείνον που ξέρει πάντα καλύτερα, γιατί το έχει κάνει χιλιάδες φορές πριν.
Μοιραστείτε την είδηση