Πως θα πετύχουμε το brain gain

1 Min Read

Για brain gain μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Χ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θ. Θεοδουλίδης. Η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει… διαρροή μυαλών. Και πολύ μεγάλη μάλιστα.

Πριν μερικά χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian ανέφερε ότι την περίοδο αυτή η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγαλύτερο brain drain που έχει ποτέ συμβεί σε προηγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή.

- Advertisement -

Αυτό, ίσως, ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας έφερε η κρίση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοζάνη της μετάβασης. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο απελπιστικό, όσο το ότι χάνουμε διαρκώς ανθρώπινο κεφάλαιο. Εκατοντάδες νέοι, πάνω στους οποίους έχει επενδύσει το ελληνικό σύστημα, φεύγουν για να εργαστούν σε χώρες, οι οποίες δεν επένδυσαν τίποτα σ’ αυτούς.

Κι εδώ το Πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ανοίγοντας διάπλατα τον ακαδημαϊκό χώρο για τα μυαλά αυτά και προσελκύοντας κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, απαραίτητο είναι δοθεί χώρος  για την ανάπτυξη εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας για την εξαγωγή καινοτόμων προτάσεων. Αυτό είναι το μέλλον και οφείλουμε να είμαστε παρόντες.

Μοιραστείτε την είδηση