Ψεύδος και αλήθεια

1 Min Read

Κυκλοφορούν, με αφορμή τα όσα γίνονται στο Αφγανιστάν, διάφορες φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων είναι παραποιημένες. Μπορεί αυτό που εικονίζουν να μην απέχει από την πραγματικότητα, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα.
Από την εποχή κιόλας του πολέμου στον Κόλπο τη δεκαετία του ’90 και την τότε φωτογραφία του κορμοράνου που ήταν βουτηγμένος στο πετρέλαιο, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις παραποιημένες φωτογραφίες που υπηρετούν την ανάγκη συναισθηματικής κινητοποίησης. Τότε η απάτη του κορμοράνου είχε αποκαλυφθεί λίγα χρόνια μετά, ενώ σήμερα είναι θέμα μιας αντίστροφης αναζήτησης στις εικόνες του google.
Πολλοί δεν κάνουν τον κόπο να ψάξουν και κοινοποιούν τις παραποιημένες φωτογραφίες εν αγνοία τους ότι είναι αποτέλεσμα φώτοσοπ. Άλλοι πάλι, πιστοί στο δόγμα “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” τις κοινοποιούν, επιζητώντας την κινητοποίηση του κόσμου.
Βρισκόμαστε στην εποχή που τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψέματος είναι δυσδιάκριτα και όπως έγραφε η Άρεντ το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν θα ξεχωρίζουμε το ψεύδος από την αλήθεια, αλλά ότι θα έχουν καταστραφεί τα διανοητικά μας εργαλεία για να τα ξεχωρίσουμε. Ακόμα χειρότερα ότι δεν θα μας ενδιαφέρει.

Μοιραστείτε την είδηση