Σεξισμός

1 Min Read

Πολιτική ορθότητα είναι το να μην υιοθετεί κάποιος λόγους ή συμπεριφορές που μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους. Στην υπερβολή της, βέβαια, η πολιτική ορθότητα μπορεί να είναι προβληματική, ενώ κατ’ άλλους αποτελεί έναν μεταμοντέρνο φασισμό.
Στην πράξη η πολιτική ορθότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα μόνο σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται επί της ουσίας τα προβλήματα και δεν προσπαθεί να «σουλουπώσει» μόνο επιφανειακά τα κακώς κείμενα. Και μάλλον ακόμα ως κοινωνία δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το επίπεδο, αφού καθημερινά μέσα από το δημόσιο λόγο ολόκληρες κοινωνικές ομάδες μετατρέπονται σε στόχο, χωρίς λόγο.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η κάλυψη του γνωστού πλέον θέματος με το βιτριόλι. Ο σεξισμός κυριάρχησε σε κάθε έκφανση της δημοσιογραφικής κάλυψης. Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες, θύτρια και θύμα, έγιναν βορά στο αδηφάγο βλέμμα του κοινού μέσα από τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ακόμα και η αστυνομικός που συνόδευε την κατηγορούμενη πρωταγωνίστησε σε sites υπό την ταμπέλα “η σέξι αστυνομικός που μαγνήτισε όλα τα βλέμματα”.
Και κάπως έτσι φαίνεται ότι λίγα είναι τα βήματα που κάναμε και σ’ αυτά τα θέματα ως κοινωνία.

Μοιραστείτε την είδηση