Σουρεάλ

1 Min Read

Τι εστί σουρεάλ; Το σουρεαλιστικό, το παράξενο, το bizarre. Λέγεται και για πρόσωπα, αλλά πιο συχνά χαρακτηρίζει αλλόκοτες ή περίεργες καταστάσεις.
Ε, λοιπόν, αυτό ζούμε. Γκροτέσκες εμφανίσεις και ανιστόρητες δηλώσεις βρίσκονται σε υπερπροσφορά. Ασχολούμαστε διαρκώς με σαχλαμάρες που τραβούν την προσοχή μας από το ουσιαστικό. Ανταλλάσσουμε μαρκοσκελείς αναλύσεις για πράγματα, τα οποία έχουν ήδη κριθεί από την ιστορία. Και όλα αυτά γιατί; Για τη χαρά της συζήτησης; Απουσία σοβαρότερων ζητημάτων; Ή είναι αυτή η σοβαρή τελικά τέχνη της γενιάς μας;
Ανατπύσσουμε την τέχνη της ενασχόλησης με το ασήμαντο. Ψάχνουμε εναγωνίως για να αναδείξουμε εκείνο το θέμα που εύκολα θα δημιουργήσει τα στρατόπεδα του υπέρ και του κατά και από το οποίο θα ξεκινήσει μια συζήτηση του παραλόγου που θα τα έχει όλα μέσα.
Άλλοτε με αφορμή την επέτειο και την παρέλαση, άλλοτε με αφορμή μια πράξη ή μια παράλειψη σε πράξη στήνεται ένα ολόκληρο γαϊτανάκι, το οποίο στο τέλος έχει έναν κοινό παρονομαστή. Αφήνει να περάσει η κάμηλος, την ώρα που διυλίζεται ο κώνωπας.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, έγραφε ο Λουίτζι Πιραντέλο. Δεν θα διαφωνήσουμε…

Μοιραστείτε την είδηση