Στις πλατείες που μαζεύονταν οι «μακεδονομάχοι», βρίσκονται τώρα οι «αντιεμβολιαστές»

1 Min Read

Ίσως η πιο σημαντική επιρροή του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων είναι η άνοδος του νεο-φυλετισμού (neo-tribalism), που δεν βασίζεται σε εκτεταμένες οικογενειακές σχέσεις, αλλά μάλλον σε εκλεκτικές συγγένειες που βασίζονται σε περιορισμένες κοινές αξίες και προοπτικές. Η φράση αυτή ανήκει στον καθηγητή Robert Georges Picard του Reuters Institute, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συμπυκνώνει απόλυτα τον τρόπο που λειτουργεί ο, παράλληλος με τον πραγματικό, κόσμος του διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αναζητούν και να συνδέονται κυρίως με αυτούς που μοιράζονται κοινές ιδέες και αντιλήψεις.

Αυτή η τάση έχει αποτέλεσμα την πόλωση και τον νεο-φυλετισμό. Ως εκ τούτου, κυριαρχούν η υποτίμηση όσων βρίσκονται έξω από τη «φυλή», η επιμονή στην εκδοχή της μίας και μοναδικής αλήθειας και η άρνηση για εμπλοκή σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο. Η μοντέρνα τεχνολογία μετουσιώνεται σε μια σφήνα που χωρίζει την κοινωνία, αντί να λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία, αιτιολογώντας έτσι την άνοδο λαϊκισμού και εθνικισμού που κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου.

Ιδιαίτερα επίκαιρος προβληματισμός στην εποχή που στις πλατείες μαζεύονται όχι πια οι «μακεδονομάχοι», αλλά οι «αντιεμβολιαστές».

Μοιραστείτε την είδηση