Υβριδικός πόλεμος

1 Min Read

Στην παρούσα φάση, διανύουμε έναν υβριδικό πόλεμο. Όλα αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο και στα νησιά μας είναι δείγματα ενός τέτοιου πολέμου.
Όπως γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth Ρωμανός Γεροδήμος “ο σωστός όρος για να περιγράψει το φαινόμενο των τελευταίων ημερών είναι ο υβριδικός πόλεμος – ένας όρος που καλύπτει μια αρκετά ευρεία γκάμα μέσων και σκοπών: από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρατικών υπηρεσιών μέχρι τη διασπορά προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων (fake news), από την εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων, κυμάτων προσφύγων και φυσικών καταστροφών μέχρι την προσπάθεια πολιτικής επιρροής στο εσωτερικό άλλων κρατών, και από τη στρατολόγηση πρακτόρων, τρομοκρατών και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος μέχρι τη χρήση μικρών και ευέλικτων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων που καμουφλάρονται ώστε η επιτιθέμενη χώρα να μπορεί να αρνηθεί την εμπλοκή της (όπως έκανε η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία)”.
Σ’ αυτό το περιβάλλον οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ψυχραιμία, την κρίση, αλλά και την ωριμότητα να σταθούν με σοβαρότητα και σύνεση απέναντι στα φαινόμενα και να μην γίνουν άθελά τους καταναλωτές και διασπορείς ψευδών ειδήσεων.

Μοιραστείτε την είδηση