«Επειδή εγώ είμαι καθηγητής θα απαγορεύσω στο παιδί μου να ακολουθήσει την ίδια επιστήμη;» διερωτώταν κάποια χρόνια πριν και μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει, ο πάτερ φαμίλιας της …αγίας οικογένειας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν όλα τα παιδιά και οι γαμπροί της οποίας είχαν γίνει καθηγητές στην ίδια σχολή. Χρειάστηκε μια ανώνυμη καταγγελία για να πάρει δημοσιότητα ένα γνωστό στους κύκλους της σχολής θέμα, αλλά μεσολάβησαν αρκετά χρόνια και το πόρισμα μιας ΕΔΕ για να αποκαλυφθεί μια θεοσκότεινη πλευρά των διαδικασιών εκλογής μελών ΔΕΠ και εν τέλει να καταλογιστούν οι πρέπουσες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
Αν δεν είχαν υπάρξει οι σχετικές καταγγελίες, η αγία οικογένεια θα συνέχιζε να θεωρεί ότι το να επιβλέπει ο πατέρας το διδακτορικό της κόρης και η μια αδερφή το διδακτορικό της άλλης δεν είναι παράνομο, αλλά ούτε και ανήθικο.
Δυστυχώς, όμως, οι παραπάνω δεν ήταν οι μόνοι που ακολουθούσαν αυτές τις πρακτικές. Προκύπτει ότι και στα δικά μας το φαινόμενο της «οικογενειοκρατίας» έκανε την εμφάνισή του, καθώς για τρεις τουλάχιστον υποθέσεις (με τελευταία αυτή που αφορά στο μη αναγνωρισμένο πτυχίο) έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια σχετικές καταγγελίες.
Επειδή είναι κακό να σέρνονται οι φήμες και να αμαυρώνεται η εικόνα ενός ιδρύματος και της τριτοβάθμιας εν συνόλω όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, είναι πολύ καλύτερο τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους και να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα για να μην επαναλαμβάνονται, αλλά και να μην θεωρεί κανείς ότι μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο.