Γυναίκες με το… κιάλι 

1 Min Read

Πέντε μόλις γυναίκες θα εκπροσωπούν τους Κοζανίτες και τις Κοζανίτισσες στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Λίγο καλύτερα τα πράγματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι γυναίκες παρότι αποτελούν το μισό του εκλογικού σώματος και το 40% των υποψηφίων συνολικά, εξακολουθούν να είναι “αόρατες”. 

Εκτός των γνωστών δομικών και κοινωνικών εμποδίων που μπαίνουν στο δρόμο τους και αφορούν στη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στον τρόπο επιλογής των ψηφοφόρων και συγκεκριμένα στις προκαταλήψεις που την ώρα της κάλπης, λειτουργούν εις βάρος των γυναικών. Και όχι αποκλειστικά στη μικρή μας χώρα.

Αποτελέσματα έρευνας του πολύ σημαντικού γαλλικού πανεπιστημίου Science Po σε δείγμα τοπικών εκλογών, έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι -και οι γυναίκες ψηφοφόροι!- δεν ψηφίζουν γυναίκες. Είναι η ανδροκεντρική πολιτική κουλτούρα, η έλλειψη γυναικείων προτύπων; Είναι αυτά και πολλά άλλα μαζί που μετά από σχεδόν 20 χρόνια εφαρμογής του μέτρου θετικής διάκρισης της ποσόστωσης, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια να χαλαρώσουμε και θεωρήσουμε ότι στα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Χρειάζονται και πολλά άλλα, ώστε στην επόμενη δεκαετία να δούμε περισσότερες γυναίκες να εκλέγονται και ακόμα περισσότερες σε θέσεις ευθύνης.

Μοιραστείτε την είδηση