Το μέλλον της τηλεθέρμανσης

1 Min Read

Ο διπλασιασμός της τιμής της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα τινάζει για τους κατοίκους της γειτονικής πόλης τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα. Η πολύ πιθανή προοπτική να το ζήσουμε αυτό και στην Κοζάνη, μας γεμίζει τρόμο και απογοήτευση. Η τηλεθέρμανση υπήρξε για χρόνια το μοναδικό- ίσως- μαζί με τα οκτάμηνα σοβαρό αντισταθμιστικό όφελος από την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή.

Και τώρα φαίνεται ότι κι αυτό θα αποτελέσει παρελθόν μαζί με τόσα άλλα. Κι ενώ ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται για την «παρένθεση» της τηλεθέρμανσης, εντούτοις θα πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης.

- Advertisement -

Όσο, λοιπόν, όλοι εμείς οι καταναλωτές θα ψάχνουμε για το plan b, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι τοπικές αρχές. Για την ακρίβεια θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει ως τώρα σε μια περιοχή που ακόμα και σε ήπιους χειμώνες αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Διαφορετικά, θα βουτήξουμε ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια που είναι ίσως και από τις πιο ακραίες μορφές ανισότητας και κοινωνικής αδικίας. Και όλα αυτά διατηρώντας σταθερή πρωτιά στην ανεργία εδώ και χρόνια. 

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 15/12, αλλά το θέμα των εναλλακτικών της τηλεθέρμανσης είναι αυτή τη στιγμή πιεστικότερο από ποτέ).

Μοιραστείτε την είδηση