Αποδιοπομπαίοι τράγοι

1 Min Read

Στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων είναι προφανές ότι προτιμάται η τακτική του αποδιοπομπαίου τράγου, αυτού δηλαδή στον οποίο θα φορτωθεί η όλη ευθύνη, από την αναζήτηση των αιτίων σε συστημικά λάθη. 

Με απλά λόγια, αν σε μια αεροπορική τραγωδία τα “φορτώσεις” στον κυβερνήτη που έχει σκοτωθεί, δεν χρειάζεται να αναζητήσεις τα αίτια σε πρακτικές, διαδικασίες ή εξοπλισμό που οι αλλαγές/αντικαταστάσεις μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά. Μέχρι που να ξανασυμβεί το ίδιο και να αναγκαστείς να δεις το θέμα σοβαρά.

Ακόμα και τα σοβαρά “μαγαζιά” έχουν κάνει τέτοια λάθη. Προχθές, ο CEO της Boeing ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στα τέλη του 2024 μετά τα προβλήματα με τα 737 Max 8 (δύο συνετρίβησαν) και το Max 9.

To μεγαλύτερο, ωστόσο, λάθος είναι να μην παραδέχεσαι το λάθος και να εμμένεις στην αρχική σου (λάθος) θέση. Αυτό συμβαίνει τώρα με την κυβέρνηση, η οποία αντί να αναζητήσει τις ευθύνες για το τι έχει συμβεί και αλλοιώθηκαν οι συνομιλίες σταθμάρχη και μηχανοδηγών στην υπόθεση των Τεμπών, επιμένει να λέει ότι όλα αυτά ήταν γνωστά και να ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα. Έτσι, όμως, χειροτερεύει τη θέση της και αυξάνει την καχυποψία των πολιτών.

Μοιραστείτε την είδηση